Оголосили переможця Нобелівської премії з літератури

Цьогоріч лауреатом Нобелівської премії в області літератури стала французька письменниця Анні Ерно.

Рішення членів Шведської академії оголосили в четвер, 6 жовтня. Журі премії особливо виділило “мужність і клінічну гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуження та колективні обмеження особистої пам’яті”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили одразу трьох лауреатів Нобелівської премії з хімії

“У своїх творах Ерно послідовно і з різних боків досліджує життя, позначене значною нерівністю за ознаками статі, мови і класу. Її шлях до авторства був довгим і важким”, пише пресслужба Нобелівської премії в Twitter.

Серед номінантів на Нобелівську премію-2022 із літератури був і український письменник Сергій Жадан.

Французька письменниця Анні Ерно народилася в 1940 році, виросла в маленькому містечку Івето в Нормандії. Її батьки були дрібними підприємцями володіли продуктовим магазином і кафе.

Дебютом Енні Ерно стала робота Les armoires vides (1974; Cleaned Out, 1990), де вона почала дослідження свого норманського походження, а її четверта книга La place (1983; A Manʼs Place, 1992) стала літературним проривом. На ста сторінках вона описала портрет свого батька та соціального середовища, яке його сформувало.

Її найамбітніший проект Les années (2008; The Years, 2017) приніс авторці міжнародну славу та купу послідовників. Книгу назвали “першою колективною автобіографією”. У Les années особиста і колективна памʼять злилися воєдино.

В 2021 році нагороду отримав танзанійський письменник із Великобританії Абдулразак Гурна, а в 2020-му поетеса Луїза Глюк із США.

7 жовтня в Осло назвуть лауреата Нобелівської премії миру. 10 жовтня у Стокгольмі оголосять рішення про присудження премії у галузі економіки.

Розмір премії у 2022 році складає 10 млн. шведських крон – понад 900 тис. Нагородження лауреатів усіх шести Нобелівських премій традиційно відбувається 10 грудня у день смерті Альфреда Нобеля.

Цьогоріч лауреатом Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини став шведський біолог, фахівець з еволюційної генетики Сванте Паабо.

Завдяки своїм новаторським дослідженням Паабо започаткував нову наукову дисципліну палеогенетику, повідомив 3 жовтня Нобелівський комітет у Twitter.

Read Previous

Загроза масованих атак по Україні зросте на день народження Путіна

Read Next

У Генштабі сказали, з якої країни стріляли російські бомбардувальники

Most Popular