“Інформаційний вакуум. Окупанти обрізали інтернет” – як на звільнені території завозять українську пресу

В Україні з кожним днем стає дедалі більше звільнених від окупантів територій. У деокуповані міста та села заходить українська армія, налагоджуються комунікації. Однак одним із найбільших запитів людей, крім їжі, води та тепла, стали українські ЗМІ. Серед видань, які спецслужби завозили у звільнені населені пункти Харківщини, зокрема і “Газета по-українськи” та журнал “Країна”. Люди дуже чекали саме на українську пресу, бо жили в інформаційному вакуумі, розповів виданню один із працівників Служби безпеки України.

“Люди жили без зв’язку, інтернету, телебачення, радіо. Тому та преса, яка надала свої примірники, була сприйнята позитивно. Люди за півроку в окупації нарешті змогли дізнатися про події, які відбувалися в нашій державі. У них були посмішки на обличчях. Було видно, що вони раді. Чекали на звільнення територій”, розповів співробітник СБУ.

На окупованих територіях була зруйнована інфраструктура, а де вона залишалися, окупанти відключали інтернет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Україна перехопила ініціативу” військовий експерт про ситуацію на фронті

“Вишки та передавачі були десь зруйновані війною, десь захоплені, десь відключені. Щоб люди не мали змогу отримувати інформацію. Вони жили в інформаційному вакуумі. Саме тому з’явилася потреба в українській пресі на деокупованих територіях”, говорить джерело в спецслужбі.

Росіяни одразу відключають українських кабельних операторів та підключають своїх, пояснює джерело в СБУ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жданов розповів про успіхи ЗСУ на двох напрямках

“Видають свої SIM-карти, щоб можна було контролювати мобільні дзвінки та інтернет-трафік. Підбирають колишніх працівників медіа, які стають колаборантами, щоб вони налагоджували окупаційні телебачення та пресу”.

У першу чергу люди на звільнених територіях потребують тепло та електрокомунікацій, оскільки наближається зима, та теплого одягу.

“Потрібні продукти харчування, газифікація. Бо справа йде до зими. Потрібні їжа, тепло і вода. Працюють волонтери, надають гуманітарну допомогу. А взагалі, якщо мислити у рамках держави, то потрібна українська мова та український медійний простір”, додає співробітник СБУ.

За останній місяць ситуація на передовій значно змінилася. Український контрнаступ у вересні дозволив деокупувати значні території на півдні й сході. На Херсонщині просування поки що не настільки швидке. Але у Харківській області противника вдалося відтіснити за річку Оскіл. Також є успіхи у Донецькій і Луганській областях.

Станом на сьогодні вдалося повернути під контроль міста Балаклія, Ізюм, Куп’янськ, Святогірськ (Донецька область). А також десятки сіл і селищ у зазначених регіонах. Як кажуть у Міністерстві оборони, лише в Харківській області під час контрнаступу було звільнено територію площею близько 8500 кв. км, а загалом близько 9000 кв. км.

Read Previous

Чудова робота: українські зенітники збили п’ять безпілотників

Read Next

Кремль назвав “суб’єктами РФ” анексовані території України

Most Popular