Звільнену Харківщину розміновувати допомагає Бобер: фото робота-сапера

У Харківській області роботизовані комплекси допомагають саперам Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС) розміновувати деокуповану територію від вибухонебезпечних предметів.

Вже працює на ділянках робот Superdroid Robots “Мастиф”, якого рятувальники “кличуть” Бобром, повідомила пресслужба ДСНС області.

“Відтепер саперам у розмінувальних роботах буде допомагати спеціальний робот, якого доставили з Вінницького гарнізону ДСНС. Це роботизований комплекс для проведення розвідки та дистанційного розмінування. Рятувальники дали йому жартівливе ім’я Бобер”, йдеться в повідомленні.

Зазначається, що робот уже використовується зведеним загоном ДСНС на Балаклійщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пес Патрон показав фото з командою: “Коли я з ними мені нічого не страшно”

“Спочатку сапери за допомогою дронів виявляють розтяжки, протитанкові та протипіхотні міни, а потім, використовуючи робота, будуть їх знищувати”, пояснили в управлінні.

Там наголосили, що сапери зведеного загону ДСНС продовжують звільняти Харківщину від вибухонебезпечних предметів.

“Вони щодня обстежують десятки гектарів забрудненої території, першочергово обстежують об’єкти критичної інфраструктури, електричні та газові мережі з метою подальшого їх відновлення”, додали в повідомленні.

У деокупованих Ізюмі та Балаклії на Харківщині виявляють багато мін росіян ПФМ-1. Це так звані “пелюстки”, що заборонені усіма міжнародними конвенціями. Цей тип мін дуже важко виявити навіть металодетекторами.

Рятувальники закликали жителів деокупованих територій оминати траву, не ходити до лісу, пересуватись лише у перевірених місцях з твердим покриттям та розповідати дітям про небезпеку від боєприпасів.

Повертатися на деокуповані території Харківщини до повного їх розмінування може бути дуже небезпечно, наголосила місцева влада.

Read Previous

Дерев’яні калаші та навчальні гранати – Дмитро Комаров показав “зброю” окупантів

Read Next

Археологи знайшли стародавній холодильник

Most Popular