Кулеба вперше поговорив з українцем, який очолює МЗС Папуа-Нової Гвінеї

Україна може стати першою державою в світі, яка ініціює цифрове встановлення дипломатичних відносин.

Під час телефонної розмови міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запропонував главі МЗС Папуа-Нової Гвінеї Джастіну Ткаченку підписати протокол про встановлення дипвідносин із використанням сучасних технологій в режимі онлайн. Про це Кулеба повідомив у своєму Instagram.

“Раніше Україна стала першою державою в світі, яка прирівняла цифровий паспорт до аналогового. А тепер може стати першою державою в світі, яка ініціює цифрове встановлення дипвідносин”, ‒ написав Кулеба.

Під час розмови міністри домовились запустити внутрішні процедури встановлення дипломатичних відносин. За словами Кулеби, розмова із главою МЗС Папуа-Нової Гвінеї, етнічним українцем, розпочалася словами “Слава Україні!”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зернова угода має діяти ‒ Кулеба назвав основні вимоги до Росії

Український міністр розповів, що дідусь та бабуся його колеги Джастіна Ткаченка переїхали з Києва до Австралії. Сам він народився в Мельбурні, але потім вирішив будувати життя в Папуа-Новій Гвінеї. Там почав займатися бізнесом, вів популярне шоу на телебаченні, а згодом обрався до парламенту.

За словами Кулеби, це був перший контакт глав МЗС України та Папуа-Нової Гвінеї. Досі країни не мають дипломатичних відносин.

“Під час розмови ми домовилися започаткувати регулярний політичний діалог та пожвавити торгівлю. Окрім Папуа-Нової Гвінеї, ми не маємо дипвідносин також із чотирма іншими країнами Тихоокеанського регіону: Палау, Науру, Кірібаті та Тонгою, а також Бутаном в Південній Азії та Сомалі в Африці (ну і тими країнами, з якими ми їх розірвали). Я вже дав відповідні доручення в МЗС активізувати переговори задля встановлення дипломатичних відносин з країнами, з якими ми досі їх не встановили”, ‒ зазначив Кулеба.

Під час саміту АСЕАН відбулась зустріч міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби й держсекретаря США Ентоні Блінкена. Сторони обговорили звільнення Херсону та майбутні поставки озброєння для ЗСУ. Про це міністр МЗС України написав у Twitter.

У середу, 9 листопада, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прибув до Камбоджі. Це перший в історії візит українського міністра до цієї країни.

Read Previous

🔥З полону повернули 45 українських воїнів! Показали перші кадри #shorts

Read Next

У ЗСУ повідомили, чи загрожує перекидання військ РФ на схід

Most Popular