“Відповідальність Путіна очевидна” − президентка Угорщини висловилась про війну і переговори

Відповідальність російського президента Володимира Путіна за війну в Україні очевидна.

А угорці завжди і у всьому виступали проти цього страждання і кровопролиття. Про це 26 листопада під час візиту до Києва сказала президентка Угорщини Каталін Новак, передає Gazeta.ua.

В українській столиці вона взяла участь у міжнародному саміті з продовольчої безпеки.

За словами Новак, в Угорщини є “150 тисяч причин зупинити цю війну і досягти миру”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина може не отримати гроші від Євросоюзу

“150 тисяч причин − це 150 тисяч угорців, які мешкають на Закарпатті на території України. Вже чимало етнічних угорців віддали своє життя за захист України. Відповідальність Володимира Путіна за цю війну очевидна й угорці завжди і у всьому виступали проти цього страждання і кровопролиття. Ми є сусідами з Україною і наші сусіди можуть покладатися на нашу допомогу. Сусіди завжди залишатимуться сусідами”, − зазначила Новак.

Вона також назвала війну в Україні “найбільш актуальним і важливим викликом у нашому регіоні”.

Водночас угорська президентка зазначила, що “мають бути відкриті дипломатичні канали, а кінцевою метою має бути досягнення справедливого миру”.

“2022 рік був роком війни, давайте сподіватися, що 2023 рік стане роком відбудови та миру”, − додала Новак.

За її словами, Угорщина профінансує транспортування 10 тис. т зерна до Африки на суму $3,5 млн у рамках ініціативи “Зерно з України”.

Угорщина схвалила фінансову допомогу Україні в розмірі 187 млн як свій внесок у запланований пакет підтримки Євросоюзу на суму до 18 млрд 2023 року. Уряд угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана заявив, що готовий внести свою частку підтримки Україні. Однак хотів би платити її на двосторонній основі, а не через спільні позики ЄС.

Україна очікує на вибачення угорської сторони за вчинок прем’єр-міністра Віктора Орбана, який прийшов на футбольний матч у шарфі з картою “Великої Угорщини”. Про це заявили послу Угорщини Іштвану Ійдярто під час виклику до МЗС України.

Сам Віктор Орбан також відреагував на критику за шарф, в якому він прийшов на футбольний матч між збірними Угорщини та Греції. Він заявив, що “футбол поза політикою”. А “збірна Угорщини команда всіх угорців, де б вони не жили”.

Read Previous

“Для Росії ці жертви бажані” – Шмигаль звинуватив Кремль у створенні штучного голоду 

Read Next

Зеленський відкрив ще одну табличку на Алеї сміливості. Хто удостоївся після Шона Пенна

Most Popular