Путін хоче паузу ‒ аналітики пояснили, навіщо в РФ говорять про переговори

Росія хоче отримати максимальну для себе вигоду від бажання Заходу вести діалог.

На думку аналітиків, РФ прагне зробити так, щоб західні союзники відчували потребу піти на певні превентивні поступки, аби заманити її за стіл переговорів. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Так, 2 грудня російський диктатор Володимир Путін провів телефонну розмову з Олафом Шольцом. Він неправдиво заявив, що фінансова та військова допомога Заходу Україні створює ситуацію, коли український уряд категорично відкидає переговори між Москвою та Києвом.

Своєю чергою канцлер Німеччини відповів, що будь-яке дипломатичне вирішення війни має передбачати виведення російських військ з території України.

“Розмова Путіна й Шольца відповідала дипломатичному зверненню Джо Байдена 1 грудня, у якому глава США вказав, що готовий поговорити з російським диктатором, якщо той шукатиме спосіб припинити війну”, ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США допускають початок нової війни

Аналітики також нагадали, що речник Путіна Дмитро Пєсков відповів на слова Байдена та наголосив, що “спеціальна військова операція” продовжуватиметься. Речник Кремля також додав, що небажання Штатів визнати незаконну анексію українських територій Росією “значно ускладнює пошук точки дотику в можливих переговорах”.

“Заяви Путіна та Пєскова щодо переговорів є наслідком коментарів Сергія Лаврова 1 грудня в контексті засідання ОБСЄ, повторюючи ту саму вимогу, яку Москва висувала до НАТО раніше. Міністр закордонних справ РФ зазначив, що Кремль буде готовим до переговорів, якщо Захід погодиться обговорювати документи, запропоновані Росією 17 грудня 2021 року. Тоді МЗС РФ опублікувало вимоги щодо “гарантій безпеки”, в яких передбачався розширений перелік поступок щодо дій НАТО та Заходу в Європі, зокрема пункт про нерозширення Альянсу”, ‒ пояснили в ISW.

За словами аналітиків ці заяви в РФ зробили, аби створити у Заходу враження, що Росію потрібно залучити до переговорів.

“Кремль, ймовірно, має намір створити динаміку, за якої західні офіційні особи пропонуватимуть РФ превентивні поступки в надії переконати Росію розпочати переговори, не вимагаючи значних попередніх поступок у відповідь. Кремль також зберіг свою розпливчастість щодо теми переговорів, ймовірно, аби переконати Захід розпочати процес без чіткого визначення того, чи ведуться переговори про припинення вогню, мирний процес чи остаточну мирну угоду”, ‒ наголошують в ISW.

На думку аналітиків, лише Росія отримає вигоду від тимчасової угоди з Україною та західними країнами. Таким чином Путін намагається отримати паузу в бойових діях, щоб зміцнити російську армію для майбутніх операцій та досягнення максималістичних цілей в Україні.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден буде готовий зустрітися з російським диктатором Володимиром Путіним для переговорів про мир в Україні. Це буде можливо, якщо Росія продемонструє готовність покласти край війні, заявив 2 грудня представник Державного департаменту США Нед Прайс під час брифінгу.

У Кремлі мають зрозуміти, що війна завершиться тільки тоді, коли російська армія повністю покине територію України. Водночас Збройні сили України допоможуть ворогу прокласти дорогу до кордону. Про це заявив радник голови Офіса президента Михайло Подоляк у Twitter.

Read Previous

Нідерланди виступили проти вступу Болгарії до Шенгенської зони

Read Next

Чому українці досі лишаються заручниками російської мови

Most Popular