Як Європа відмовляється від російського газу ‒ аналіз експертів

Країни Євросоюзу у листопаді на чверть скоротили попит на газ. Навіть низька температура не завадила європейцям відмовлятися від російського блакитного палива.

Це доводить, що ЄС вдалося зменшити свою залежність від російських енергоносіїв, повідомляє FT.

За попередніми даними аналітиків компанії ICIS, у листопаді попит на газ в ЄС був на 24% нижчим за п’ятирічний середній показник. Аналогічне падіння відбулося і в жовтні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чехії запропонували відключити в посольстві Росії світло, воду та тепло

Європейські країни знаходять альтернативні джерела газу або змінють попит. Їм допомогла й тепла осінь. Хоча за останні два тижні температура впала ближче до нормального рівня для цієї пори.

У двох країнах ‒ найбільших споживачах газу в ЄС ‒ Німеччині та Італії у листопаді попит впав на 23% і 21% відповідно. У Франції та Іспанії він знизився більш ніж на п’яту частину, а в Нідерландах трохи більше ніж на третину.

Стимулює заощаджувати і висока ціна на газ. Промисловість, за словами провідного аналітика ICIS Тома Марзека-Мансера, сприяє найбільшому скороченню споживання газу, і це результат цілком чіткого ринкового ціноутворення.

Цього року Євросоюз зменшив свою залежність від російських енергоносіїв, заборонивши імпорт вугілля і готуючи ембарго на нафту. Водночас зріс імпорт скрапленого природного газу з Росії приблизно на 40% за рік. Про це пише Bloomberg.

Є як мінімум три фактори, які дозволяють сказати, що РФ не зуміє здобути перемогу в енергетичній війні із Заходом, а навпаки, буде з тріском в ній розгромлена. Росія втратила найбільший ринок, у неї проблеми з логістикою і їй не вистачає технологій, заявив колишній глава Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль виданню Bild.

Read Previous

🔥🔥 ГЕНШТАБ ЗСУ приємно дивує / У Росії нові БОЖЕВІЛЬНІ ВТРАТИ

Read Next

Говорили про війну: Джамала поділилася подробицями зустрічі з Джулією Робертс та Джорджем Клуні

Most Popular