Штолени не псуються пів року

Родзинки замінюють сушеними вишнями

 Цього року за штолени боялася братися, каже німкеня 46-річна Петра Федечко. З 2005-го живе в Києві, тут вийшла заміж. Маю електродуховку. Намагаюся зайвий раз її не вмикати, але від штоленів відмовитися не змогла.

Готувала випічку, коли в будинку ввімкнули електроенергію.

 Поставила тісто в духовку, а за пів години світло зникло, продовжує. Розгубилася, бо таке в мене вперше. Витягла й допекла за 6 годин. Пропікалися довше, але стали ще смачнішими.

Перші штолени Петра пекла на третій рік після весілля. Дарувала їх колегам на роботі.

 Перше та друге Різдво в Україні мати передавала печиво й штолени з дому, розповідає Петра Федечко. Пекли їх за бабусиним рецептом. Коли бабуся померла, я переживала, що родинний рецепт можемо втратити. Вирішила готувати сама. Мама скептично поставилася до мого задуму, бо то чисто німецька випічка. Продукти в Україні трохи інакші, але в мене все вдалося.

Жінка випікала різні види штоленів.

 Експериментувала з горіхами, маслом, алкоголем, каже. Смачно було завжди. Найбільше люблю з ромом і коньяком. Замість родзинок додаю сушені вишні. Головне братися за випікання в доб­рому настрої, на душі має бути спокійно. Приготування штоленів своєрідна медитація. Позаторік мати приїжджала до нас на Різдво. Хвалила мою випічку, штолен особливо. Для мене це важливо.

Торік Петра Федечко спекла на Різдво сім штоленів. Два залишила собі, три подарувала колегам, решту продала на аукціоні для онкохворої знайомої.

 Люди заплатили за них по тисячі гривень, говорить Федечко. Тоді волонтери, які організовували цей аукціон, запитали чи готова ще пекти. Зробила ще вісім штук, за кожен заплатили по тисячі гривень.

Один штолен подарувала колезі. Але він захворів, тому лишила гостинець у шухляді.

 Знайшли його за пів року, додає. Трохи затвердів, але з кавою було смачно.

Цього року Петра планує робити ще один заміс.

 Могла виїхати в Німеччину, але не хочу залишати чоловіка. У лютому переїхала до Львова, але в липні повернулася до Києва. Цього року Різдво в Україні буде особливе.

До історії випічки причетний Папа Римський

1329 р. штолен, як різдвяну випічку, вперше згадано в письмовому документі. Його спекли як десерт місцевому священнику в Наумбурзі на Заале в Німеччині. Штолен їли в Різдвяний піст, дріжджове тісто готували на воді з додаванням ріпакової олії. Використання вершкового масла забороняв Папа Римський.

1474 р. у документах уперше згадано Дрезденський штолен найвідоміший різновид цієї випічки.

1491 р. Папа Римський Інокентій VIII скасував заборону на використання у штолені вершкового масла. Цього просили німецькі шляхтичі саксонський курфюрст Ернст і його брат герцог Альбрехт.

1500 р. штолен почали регулярно продавати на Штрицельмаркті різдвяному ярмарку в Дрездені.

1560 р. дрезденські пекарі засновують традицію передавати владним князям великі різдвяні штолени.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”

Read Previous

“Динамо” змінить тренера тільки через рішення Луческу

Read Next

В Сенаті США визнали дії росіян в Україні геноцидом

Most Popular