Закон про олігархів: в уряді сказали, що змінилося за два роки після підписання

Закон про деолігархізацію вже частково виконав свою роль.

Венеційській комісії надали всю інформацію про законодавчі акти, які розробили для впровадження закону. Про це сказала віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю ZN.UA.

“Очевидні кілька речей. По-перше, певною мірою закон свою роль частково виконав. Деякі найбільш відомі особи вийшли з медійного бізнесу або публічно заявили, що вони не підтримують жодних політичних партій”, сказала урядовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобіював інтереси компанії Коломойського: колишньому топ-посадовцю дали три роки тюрми

По-друге, за словами Стефанішиної, вся підзаконна база вже готова для того, аби імплементувати закон.

Влада готова також ухвалити кілька принципових позицій комісії, які тягнуть за собою зміни до законодавства. Сказала, що в цьому питанні “немає жодних підводних каменів”.

“По-третє, ситуація дуже змінилася з часу ухвалення закону, що, нагадаю, було до повномасштабного вторгнення Росії. У нас війна, і, очевидно, що питання створення реєстру олігархів не може бути пріоритетним. Ми боремося на полі бою, боремося також за те, аби утримати керованість держави фінансову, економічну. І я бачу розуміння цього з боку Єврокомісії”, заявила віцепрем’єрка.

Венеціанська комісія дорадчий орган Ради Європи, котрий надає висновки про відповідність проєктів законодавчих актів європейським стандартам.

Одна із семи рекомендацій Єврокомісії, які Україна має виконати для початку переговорів про вступ до ЄС, є боротьба з олігархами, зокрема імплементації антиолігархічного закону, пише ЗМІ.

“Ми ще влітку комунікували з Венеційською комісією, все проговорили. Ми досягли спільного розуміння з ВК, що оцінка охопить як закон, так і його імплементацію. Надали Комісії всю інформацію про законодавчі акти, які розробили як ми бачимо впровадження закону. І я сподіваюся, що оцінка Комісії буде комплексною”, сказала Стефанішина.

У 2021 році Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархів. Перед цим президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.

Торік у липні олігарх Рінат Ахметов заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії телеканалам олігарха.

Read Previous

Британська розвідка показала актуальну карту боїв в Україні

Read Next

Human Right Watch у зведенні опублікував карту України без Криму

Most Popular