Як надати першу медичну допомогу тваринам: п’ять основних правил

Врятувати життя тварини у небезпечній ситуації може кожен, хто знає правила першої медичної допомоги.

Що мати в аптечці та як допомогти тваринам, пояснили експерти Всеукраїнського гуманістичного руху UAnimals та міжфракційного об’єднання “Гуманна країна” для Liga.Life.

“Після надання тварині першої медичної допомоги обов’язково зверніться до ветеринара”, наголосили експерти.

Що має бути в аптечці для тварин

Базовий набір першої медичної допомоги для тварин можна купити або зібрати.

Він містить:

пінцет;
ножиці;
марлевий бинт;
мазь “Левомеколь”;
заспокійливі засоби;
електронний термометр;
знеболювальні препарати;
спазмолітик, він пригнічує м’язові спазми;
захисні черевики на випадок поранення лап;
антидоти від отруєння вітамін B6, вітамін К1;
засоби для дезінфекції: хлоргексидин, перекис водню тощо;
оксид цинку для зупинення кровотечі у разі невеликих поранень;
самофіксувальний бинт або джгут; активоване вугілля чи інші сорбенти;
набір одноразових шприців (маленькі інсулінові шприці – 1 мл, великі 2 мл);
лінійка, олівець або будь-який інший невеликий рівний предмет для накладання шини;
антигістамінні препарати, вони усувають набряки та подразнення дихальних шляхів, шкіри, шлунку, мускулатури, серцево-судинної системи.

Рани та переломи

Зупиніть кровотечу оксидом цинку. Обробіть рану перекисом водню або іншими дезінфекторами. Накладіть на неї марлевий або самофіксувальний бинт чи джгут. Щоб тварина могла ступати пораненими лапами, надягніть на неї захисні черевики.

Якщо у тварини перелом кінцівки, зафіксуйте її будь-яким невеликим рівним предметом (олівцем, лінійкою тощо) та накладіть шину. За необхідності дайте тварині знеболювальний та заспокійливий препарати.

Опіки

Усуньте джерело опіку: загасіть вогонь або збийте його з тварини. Якщо це неможливо зробити, захистіть найвразливіші частини її тіла: лапи, очі, вуха та ніс.

Промивайте місце опіку прохолодною водою протягом 3-5 хв. Накладіть на нього компрес з льодом. Після цього зістрижіть шерсть у місці опіку та накладіть стерильну пов’язку.

У жодному разі не змащуйте опік будь-якими додатковими речовинами та не накладайте на нього вату чи будь-який інший матеріал волокнистої пухкої структури. Це може ускладнити загоєння рани.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Життя мене до такого не готувало” воїн ЗСУ прийняв пологи в окопі у -12°С

Переохолодження

Млявість, зниження активності, відмова від їжі перші симптоми переохолодження тварин. Щоб не допустити цього, стежте, аби температура у приміщенні не опускалася нижче 20°C.

У разі переохолодження намагайтеся зігріти тварину в безпечний спосіб. Обгорніть її звичайною або електричною ковдрою і віднесіть якомога далі від вікон та протягів. Зігріти тварину також можна за допомогою пластикової пляшки або гумової грілки, наповненої гарячою водою.

Невеликих кімнатних тварин (гризунів, рептилій тощо) можна зігріти власним тілом. Для цього обгорніть її будь-якою теплою тканиною (рушником, шарфом, шкарпеткою) та покладіть собі за пазуху.

Отруєння

Перші симптоми отруєння у тварини: сонливість, порушення координації, слиновиділення, піна з рота, виття, втрата свідомості.

Якщо тварина отруїлася і не дихає, зробіть їй штучний масаж серця та вентиляцію легень. Після цього у м’яз задньої лапи треба ввести вітамін В6 (у пропорції 0,5 мл на 1 кг ваги тварини).

У разі отруєння не годуйте тварину насильно та не намагайтеся викликати в неї блювоту це може ускладнити ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Його звати Бахмут: щемлива історія порятунку пораненого кота з Донбасу

Якщо стан тварини погіршується, допомогти їй може лише вітамін К1. Його потрібно вколоти під шкіру тварини в області холки з розрахунку 2,5-5 мг на 1 кг ваги.

Про погіршення стану тварини сигналізують такі симптоми: починаються кривава блювота чи пронос, з’являються млявість, втрата апетиту, судоми, тремтіння, задишка, температура підвищується до 40 градусів.

У разі отруєння незворотні зміни в організмі тварини можуть відбутися за лічені хвилини. Тож за наявності подібних симптомів зверніться до ветеринара не пізніше, ніж за 30 хв після їх виявлення.

Епілепсія

У тварин вона зазвичай є наслідком травми голови під час контузії. У цьому випадку подбайте про те, щоб вона не стикалася з гострими кутами у приміщенні та травматичними предметами навколо.

У присутності тварини уникайте різких спалахів світла та гучних звуків. Вони можуть призвести до епілептичного нападу.

Якщо тварина впала на бік, а з її рота тече слина чи вириваються блювотні маси це означає, що в неї почався епілептичний напад. Під час нападу в жодному разі не чіпайте тварину. Не намагайтеся притримати її голову чи розтулити щелепу, як це роблять під час епілепсії у людей. Западання язика їй не загрожує, а от вкусити може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ф-підтримка” для тваринок: новий спосіб допомогти евакуйованим “хвостикам”

Якщо у тварини почався епілептичний напад, якомога швидше відвезіть її до ветеринара. Напад триває довго чи відбувається повторно її врятує укол антиконвульсанту, який можуть зробити лише фахівці.

Коли напад мине, зафіксуйте його тривалість та за необхідності заспокойте тварину.

Медична допомога у разі втрати мобільного зв’язку актуальне питання під час повномасштабної війни. Якщо ви потребуєте допомоги, а зв’язку не маєте, необхідно дотримуватися певного алгоритму дій.

Найперше, що радять фахівці, завчити адресу та маршрут до найближчого медичного закладу. Також медики радять мати при собі аптечку.

Read Previous

США вивчають, яке озброєння буде найбільш ефективним для ЗСУ – Блінкен

Read Next

😳Матери солдат РФ ШОКИРОВАЛИ / Что с ними не так?

Most Popular