У Полтаві виявили древні музичні інструменти

Археологи показали знахідки, виявленні біля Пушкарівських ставків біля Полтави.

Приблизно у цьому місці стояла шведська кіннота у часи облоги Полтави, передає “Полтавщина”.

У міжсезонні знахідки передали реставраторам. Серед них є дві дримби, попередньо датовані серединою XVIII століття. На них могли грати козаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Полтави розкопали речі шведських солдатів

“Подібні дримби ми знайшли у Полтаві, ще одну на території Більського городища, вони датовані добою Хмельниччини. Серед інших знахідок шматок чавунного казана. Ми взяли проби з його стінок, це якась каша. Яка саме покажуть додаткові дослідження. Інші знахідки більш розповсюджені гвіздки, ухналі від підкови і сама підкова, 3 кулі, пряжка, ґудзик, креміні від кресал, кістяна заготівка, кілька шматків кераміки скоріш за все, європейського походження”, сказав співробітник Полтавської археологічної експедиції ДП НДЦ “Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України Юрій Пуголовок.

Частину знахідок передадуть до фондів музею Поля Полтавської битви.

У лісі неподалік міста Алінгсос, що на південному заході Швеції, знайшли понад 50 прикрас епохи пізньої бронзи. Знахідку назвали однією з найбільших коли-небудь виявлених в країні.

Попередньо на предмети натрапив чоловік, на ім’я Томас Карлсон. Він накидував карту лісистої місцевості та робив записи для спортивного орієнтування. Спочатку вирішив, що виявив сміття – металеві уламки від якоїсь лампи, але придивившись уважніше побачив спіраль, намисто, а згодом ще вісім предметів.

Read Previous

⚡️Звернення Зеленського, Макрона та Шольца У ПАРИЖІ

Read Next

Україна і Велика Британія підписали Декларацію єдності: ЗСУ отримають багато зброї

Most Popular