Як українці зараз ставляться до 9 травня: результати опитування

Більшість українців вважають, що Україна має відзначати День пам’яті та примирення 8 травня. За це висловились 62% опитаних.

Водночас 22% виступають за відзначення Дня перемоги над нацизмом 9 травня. Такі дані дослідження оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

При цьому 85% опитаних жителів України вважають Радянський Союз відповідальним та співпричетним до розв’язання Другої світової війни. Половина респондентів називають СРСР цілком, а 35% ‒ частково винним у війні. Лише 7% опитаних думають, що Союз не був причетним до розв’язання Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли цього року Великдень та інші великі свята: як самостійно визначити дати

62% респондентів вважають, що 8-9 травня потрібно вшановувати усіх, хто загинув чи постраждав у війні, а 41% ‒ усіх, хто у роки Другої світової війни свідомо боровся за незалежну Україну проти будь-яких ворогів, і 32% ‒ усіх, хто боровся з нацизмом.

Понад дві третини (69%) українців вважають, що ОУН-УПА під час Другої світової вели боротьбу з усіма, хто посягав на незалежність України, 14% ‒ що ОУН-УПА боролася лише проти більшовицького режиму, а 4% опитаних думають, що ‒ на боці нацистів проти Червоної армії. 3% респондентів вважають, що ОУН-УПА вели боротьбу лише проти нацистів та їхніх сателітів.

На замовлення міністерства культури та інформаційної політики України КМІС провів опитування 19-27 січня 2023 року серед 2004 респондентів. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,2% для показників.

Хоча під час воєнного стану вихідних у святкові дні в не передбачено, відмовлятися від великих державних та релігійних свят українці не будуть.

Відповідно до законодавства, працювати чи ні у святкові дні ‒ фактично вирішують роботодавці. Gazeta.ua нагадує про головні державні та релігійні свята в Україні у 2023 році.

Read Previous

Сексі-фото: учасниця “Холостяка” засвітила пишне декольте

Read Next

Ще 22 знищені цілі: показали ювелірну роботу “Білих вовків”

Most Popular