Вища рада правосуддя звертає увагу народних депутатів України, Президента України на необхідність доопрацювання законопроєкту № 5068 задля недопущення конституційної кризи та колапсу судової влади

 В повідомленні ВРП йдеться про те, що 20 липня 2021 року Верховна Рада України збирається на позачергове засідання. До порядку денного включено, в тому числі, питання щодо скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту Закону № 5068 (про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя).

В свою чергу ВРП закликає народних депутатів України переглянути ключові питання законопроєкту № 5068, які стосуються ролі міжнародних експертів у формуванні державних органів України.

Вища рада правосуддя закликає не допустити розбалансування та колапс судової влади в Україні та сподівається на формування ВККСУ та ВРП на засадах Конституції та законів України, відповідно до норм міжнародного права.

При цьому звертає увагу на таке:

  • Норми вказаного законопроєкту не відповідають Конституції України, висновкам Конституційного Суду України та міжнародним стандартам, оскільки фактично законопроєкт передає Етичній раді повноваження з накладення своєрідного «вето» на призначення особи через її недоброчесність, що надає владні повноваження та функції з контролю за суб’єктами формування Вищої ради правосуддя організації, що не наділена такими функціями і не має статусу органу державної влади
  • Законопроєкт № 5068 не відповідає зобов’язанням України перед МВФ.
  • Норми законопроєкту № 5068 перекладають відповідальність за перебіг та результати змін з громадян України та державних органів України на кількох іноземних експертів. При цьому, міжнародні експерти при всій повноті влади, якою їх наділяє законопроєкт № 5068, не будуть нести жодної відповідальності за прийняті рішення.
  • Жоден суд, орган судової влади чи суддівська асоціація не підтримали законопроєкт № 5068.
  • При реформуванні ВРП ключовим має стати голос суб’єктів призначення. В іношому випадку це може призвести до блокування з боку суб’єктів призначення процесів відбору членів ВРП, що, у свою чергу, заблокує процес формування ВРП та її роботу у подальшому.

Read Previous

75 населених пунктів України залишилися без світла внаслідок негоди

Read Next

Зустріч Зеленського і Байдена відбудеться влітку

Most Popular