Білорусь прокоментувала розміщення у себе ядерної зброї РФ

Погоджуючись на розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі, Мінськ нібито вживає “вимушених дій у відповідь” щодо зміцнення власної безпеки та обороноздатності.

При цьому начебто “ніяк не порушує” Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ Білорусі від 28 березня.

У ній стверджується, що військове співробітництво Білорусі та Росії здійснюється “в суворій відповідності до міжнародного права”.

“Навчання білоруських пілотів, здатних керувати літаками зі специфічними боєприпасами, модернізація таких літаків, так само як і розміщення ядерних боєзарядів на території Білорусі без передання Мінську контролю за ними, а також доступу до відповідних технологій, жодним чином не суперечать положенням статей I і II ДНЯЗ”, повідомили у відомстві.

Також додали, що це нібито “не є нововведенням у сфері військового співробітництва неядерної та ядерної держав”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ядерна зброя в Білорусі нафталіновий інструмент путінського шантажу

Мовляв, у НАТО “давно існує практика спільних ядерних місій”. А на території європейських країн-членів Альянсу нібито зберігаються понад 150 одиниць американської тактичної ядерної зброї і підготовлено понад 250 літаків для їх можливого застосування.

Водночас МЗС Білорусі заявило, що “закликало і продовжує закликати всіх партнерів” змінити “конфронтаційну риторику і розкручування спіралі гонитви озброєнь”, на “конструктивний і взаємоповажний діалог”.

Цей діалог, як стверджують в МЗС, спрямований на “зміцнення архітектури глобальної та регіональної безпеки, багатосторонніх механізмів роззброєння, нерозповсюдження та контролю над озброєннями, зокрема в ядерній сфері”.

25 березня президент РФ Володимир Путін заявив про зведення сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Його будівництво нібито закінчиться 1 липня 2023 року. За словами диктатора, його білоруський колега Олександр Лукашенко “давно ставить питання про те, щоб розмістити на території Білорусі російську тактичну ядерну зброю”.

У МЗС України зазначили, що заяви Росії про ядерну зброю на території Білорусі чергова провокація злочинного путінського режиму.

Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки не бачить жодних ознак, які б вказували на те, що Росія готується застосувати ядерну зброю.

Read Previous

Знайшли полковника РФ, який наказав бомбардувати драмтеатр у Маріуполі

Read Next

⚡️ЧЕРНИК: Коли контрнаступ ЗСУ? / У ворога ПРОБЛЕМИ / Challenger вже в Україні

Most Popular