США і Німеччина опублікували текст угоди про Північний потік-2

У МЗС Німеччини і Держдепартаменті США розповіли, що передбачає угода щодо газопроводу Північний потік-2.В угоді сказано, що Німеччина вживатиме заходів на національному рівні і домагатиметься додаткових санкцій проти Росії в разі, якщо вона спробує використовувати енергію в якості зброї або піде на агресивні дії проти України. Санкції запровадять для обмеження російського експорту до Європи в енергетичному секторі, зокрема газу.

Як і повідомляли до цього ЗМІ, Німеччина і США просуватимуть інвестиції, зокрема від приватного сектору, на суму 1 млрд доларів у «зелений фонд» для розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні та підвищення енергоефективності та енергобезпеки. Німеччина внесе до фонду перші 175 млн доларів.

Німеччина призначить спецпредставника для просування двосторонніх енергетичних проєктів з Україною і виділить йому 70 млн доларів, а також готова запустити пакет заходів для підтримки енергетичної безпеки України.

Німеччина також зобов’язалась використовувати всі доступні їй засоби впливу, щоб Україна змогла продовжити угоду про транзит газу з Росією на строк до 10 років. Переговори мають розпочатись не пізніше ніж 1 вересня.

В угоді сказано, що Німеччина активізує зусилля в рамках нормандського формату, щоб забезпечити виконання Мінських домовленостей.

Read Previous

Голова ДФС увійшов до переліку найбільш ефективних державних менеджерів України

Read Next

Володимир Зеленський підписав закон про корінні народи

Most Popular