Чи можуть посадити Дональда Трампа

Велике журі Манхеттена, Нью-Йорк, проголосувало за звинувачення колишньому президентові Дональду Трампу, що зробило його першою людиною в історії США, яка була головнокомандувачем, а потім його звинуватили у злочині. Обвинувальний акт закритий, що означає, що деталі невідомі. Але велике журі заслуховувало докази про гроші, заплачені актрисі порнофільмів Стормі Деніелс під час президентської кампанії Трампа у 2016 році, нібито для того, щоб вона не розповіла, що у неї був секс із Трампом. Очікується, що Трамп постане перед судом у вівторок. Gazeta.ua розбиралася зі справою проти колишнього глави Америки.

Суд ще не привід не йти у президенти

Трамп, який веде кампанію за повернення до Білого дому в 2024 році й лідирує в більшості опитувань серед виборців-республіканців, також знаходиться в центрі уваги кримінальних розслідувань у штаті Джорджія та у Вашингтоні у зв’язку зі спробами скасувати перемогу Джо Байдена на виборах 2020 року та через знайдені у його будинку у Флориді секретні матеріали. Про це пише The Washington Post.

Ці випадки порушили серйозні питання щодо національної безпеки. Справа в Нью-Йорку, навпаки, походить із приховування грошей у перевиборній кампанії та щодо поведінки Трампа до того, як він став президентом.

Звинувачення у скоєнні злочину або визнання його винним не позбавляє Трампа права балотуватися на пост президента

Звинувачення у скоєнні злочину чи визнання його винним не позбавляє Трампа права балотуватися на пост президента. Але дає цікаву картину – 77-річна людина балотується на пост президента США і водночас її судять. Трамп заперечує будь-які правопорушення і каже, що він не мав жодного роману з Деніелс.

Брегг та слідство витратили місяці на з’ясування, чи фальсифікував Трамп бізнес-записи, пов’язані з платежами актрисі порнофільмів? І чи це було порушенням фінансування президентської кампанії?

Трамп виступив із заявою, яка засуджує обвинувальний висновок. І назвав його політично вмотивованим.

Очікується, що з Трампа, як і з будь-якого підсудного у кримінальних справах у США, у вівторок знімуть відбитки пальців та сфотографують.

Деякі великі республіканці висловили інтерес у пошуку нового партійного лідера

Чи підтримає Республіканська партія звинуваченого Трампа?

Колишній президент не раз заперечував усі правопорушення та стверджував, що ті, хто розслідував його справи, висували політично вмотивовані звинувачення. Ця позиція активізує найбільш лояльні сегменти його електорату. Але дехто з відомих республіканців уже висловив інтерес шукати нового партійного лідера. Трамп пообіцяв згуртувати колег-республіканців, щоб перемогти окружного прокурора Манхеттена Елвіна Брегга, який скликав Велике журі для вирішення питання щодо притягнення Трампа до суду.

Очікується, що юридична команда Трампа намагатиметься закрити справу до того, як вона потрапить до суду, стверджуючи, що не було жодного злочину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “У Бахмуті спалили російські резерви” – Іван Січень

Радники Трампа готуються вибудовувати лінії нападу на Брегга та ключових свідків.

На додаток до будь-яких юридичних проблем для прокуратури справа проти Трампа зіткнеться зі значними політичними перешкодами. Багато республіканських чиновників стали на захист Трампа, засудивши те, що вони назвали перетворенням системи кримінального правосуддя на зброю.

Глава Республіканської партії Ронна Макденієл назвала обвинувачення “кричущим зловживанням владою з боку окружного прокурора, спрямованим на політичну помсту, а не на безпеку”.

Яким може бути суд над Трампом

Розслідування Брегга зосереджено на $130 тис., виплачених колишнім адвокатом та посередником Трампа Майклом Коеном, який сказав, що він дав гроші Деніелс, щоб гарантувати її мовчання перед виборами 2016 року. Пізніше ця сума була начебто відшкодована йому Трампом. Виплати відшкодування були фальшиво записані у команді Трампа як “судові витрати” у його передвиборчій кампанії.

Експерти з правових питань заявили, що Брегг, схоже, будує справу про можливе комерційне шахрайство, що є провиною, але може бути підвищено до тяжкого злочину, якщо шахрайство скоєно для подальшого приховування іншого злочину. У цьому випадку Брегг, мабуть, стверджуватиме, що записи сфальсифікували, щоб приховати платіж, який був таємним вкладом у передвиборчу кампанію на користь кандидата Трампа на пост президента в 2016 році.

Адвокати та захисники Трампа стверджуватимуть, що його не можна звинувачувати у такому злочині, бо метою платежу була не допомога у передвиборчій кампанії, а захист репутації та шлюбу Трампа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції” – Микола Саламаха

Коен, який стане ключовим свідком у справі, відбув термін у в’язниці після того, як визнав себе винним у двох федеральних кримінальних справах, включаючи одну, пов’язану з порушеннями фінансування виборчої кампанії Трампа, пов’язану з Деніелс, та ще однією жінкою, яка заявила про роман із екс-президентом. Він також визнав себе винним у брехні Конгресу. Його авторитет зазнав нападів з боку захисників Трампа, що може підірвати його авторитет як свідка.

Офіс прокурора Брегга вже домігся одного обвинувального вироку проти сімейного бізнесу Трампа

Офіс Брегга вже домігся одного обвинувального вироку проти сімейного бізнесу Трампа, успішно притягуючи Trump Organization до відповідальності за податкове шахрайство та пов’язані з цим звинувачення у кримінальному процесі у Верховному суді Нью-Йорка наприкінці минулого року.

У цьому процесі давній виконавчий директор Trump Organization Аллен Вайссельберг свідчив проти компанії сім’ї Трампа, відповідно до угоди про визнання провини, за якою він мав відбути п’ять місяців у в’язниці в обмін на допомогу у суді. Йому загрожував до 15 років тюрми за ухилення від сплати податків на дохід у розмірі $1,7 млн.

У результаті вироку в грудні 2022 року Trump Organization було наказано виплатити штату штраф $1,6 млн, що є найбільшою сумою, допустимою відповідно до законодавства штату Нью-Йорк. Самого Трампа не звинувачували у цій справі.

Чи залишать Трампа на волі

Це залежатиме від судді, призначеного для справи Трампа. Але малоймовірно, що прокуратура намагатиметься затримати його чи обмежити поїздки по США, поки справа перебуває на розгляді. Немає юридичних перешкод, щоб він продовжував свою президентську кампанію, незважаючи на кримінальні звинувачення або навіть, якби він би був у в’язниці, пише видання Politico.

Якщо Трамп переможе на президентських виборах 2024 року, будучи звинуваченим чи засудженим, законність в’язниці стає значно туманнішою. Існують серйозні конституційні питання, чи може суд штату не допускати до роботи обрану на федеральну посаду особу.

Кримінальне переслідування Трампа неминуче викликає деякі логістичні проблеми для його кампанії.

Суд над Трампом може не розпочатися до початку перевиборчої кампанії 2024 року

Скільки часу потрібно, щоб Трамп постав перед судом? Багато місяців, щоб розпочати суд. Навіть якби обидві сторони прагнули швидко розпочати його, врегулювання юридичних та конституційних питань, ймовірно, розтягнеться на 2023 рік та на частину 2024 року. Додайте схильність Трампа майже у всіх юридичних справах, до яких він залучений, прагнути відстрочити і затримати розгляд, коли це можливо.

Адвокати Трампа можуть спробувати передати справу до федерального суду, стверджуючи, що принаймні деякі платежі Коену мали місце, коли Трамп був президентом, і тому суд штату не повинен мати повноважень для вирішення цього питання. Трамп міг би спробувати домогтися відхилення чи пом’якшення звинувачення. Для вирішення всіх цих досудових клопотань потрібен час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Китай може затягувати війну в Україні”, – Юрій Пойта

На кримінальну податкову справу, яку окружна прокуратура Манхеттена порушила проти Trump Organization у 2021 році, знадобилося 15 місяців, щоб дійти до суду. У грудні минулого року присяжні визнали винними дві компанії Трампа за всіма 17 пунктами звинувачення у кримінальних злочинах.

Брегг – перший прокурор, який звинуватив Трампа, але, можливо, не останній. Дії Трампа, пов’язані з його поразкою на виборах, тепер перебувають у центрі уваги окремого федерального розслідування, а прокурор штату Джорджії перебуває на завершальній стадії розслідування спроб Трампа скасувати результати виборів у цьому штаті у 2016 році, пише The New York Times.

Звинувачення проти Трампа відкриває новий бурхливий етап у пост-президентському житті Трампа, коли він втретє балотується до Білого дому.

За нормальних обставин звинувачення завдало б смертельного удару кандидату у президенти. Але Трамп не є нормальним кандидатом. Він уже сказав, що не відмовиться від перегонів, якщо йому звинуватять. Ця справа може навіть допомогти йому в короткостроковій перспективі набрати рейтинг, вдаючи з себе політичного мученика.

Звинувачення також підвищує ймовірність бурхливої реакції з боку Трампа, який часто використовує свої юридичні проблеми, щоб розпалити прихильників. Колишній президент уже використовував мову фанатизму, щоб словесно напасти на Брегга – першу чорношкіру людину, яка очолив окружну прокуратуру в США. Він назвав його “расистом”, “твариною” і “радикальним лівим прокурором”.

Якщо Трампа, зрештою, визнають винним, йому загрожує максимальне покарання у вигляді чотирьох років, хоча тюремне ув’язнення не буде обов’язковим.

Суд розгорнеться у розпал президентської кампанії 2024 року

Це все підвищує виняткову ймовірність, що суд буде у розпал президентської кампанії 2024 року.

Справу буде розглянуть судом присяжних більш ніж через п’ять років після того, як Коен визнав свою провину на федеральному рівні, що спонукало прокурора розпочати розслідування ролі Трампа у сазі про приховування сплати грошей.

Прокурор найближчими днями вимагатиме від Трампа з’явитися до суду для пред’явлення звинувачень. Йому буде запропоновано добровільно здатися владі.

Read Previous

РФ передала Білорусі “Іскандери” та будує сховище для тактичної ядерної зброї

Read Next

Боррель пояснив, як Пекін ставиться до війни в Україні

Most Popular