Колишнього президента будуть судити за воєнні злочини

Спеціальний суд щодо Косова в Гаазі розглядає справу колишнього президента частково визнаного Косова Хашима Тачі.

Його звинувачують у воєнних злочинах під час війни із Сербією 1998-1999 років, передає Reuters.

Тачі та трьом його найближчим соратникам пред’явили звинувачення за 10 пунктами воєнних злочинів і злочинів проти людяності. У списку переслідування, вбивства, тортури і насильницькі зникнення людей. Звинувачують його в участі у спільному злочинному угрупованні, яке чинило злочини як проти сербів, так і проти косовських албанців.

Жоден не визнав звинувачень щодо себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суди над військовими злочинцями від нацистів до Путіна

Тачі був політичним командиром Армії визволення Косова, яка воювала проти Сербії. Пізніше він пішов у політику, з 2008 року був прем’єр-міністром, а з 2016-го президентом Косова.

Спеціальний суд щодо Косова вважає Тачі відповідальним за майже 100 вбивств мирних жителів під час війни 1998-1999 років. Після оголошення обвинувачень у листопаді 2020 року він подав у відставку й добровільно здався суду.

У Косово націоналісти та ветерани анонсували на неділю акцію протесту на підтримку підсудних.

Cербія передала Україні 3500 ракет для РСЗВ “Град”. Транзит боєприпасів здійснювався через Туреччину та Словаччину. Про це повідомив міністр оборони країни Мілош Вучевич.

Сербія неочікувано вирішила направити в Україну гуманітарну допомогу. Вона спрямована на підтримку енергосистеми країни.

Read Previous

Зеленський пояснив, коли можливі переговори про закінчення війни

Read Next

Конституційний суд перевірить угоду з Росією щодо Чорноморського флоту

Most Popular