Разумков розповів, які заходи потрібні в Україні для деолігархізації

Які закони потрібні Україні, щоб зупинити чи обмежити вплив грошей на владу, а саму владу у вимаганні грошей, розповів спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

“Насправді це буде цілий перелік питань, законопроєктів, які треба буде прийняти. В першу чергу, якщо ми говоримо про вплив грошей на владу, або владу на гроші, в поганому розумінні цього слова, то це дійсно закони, пов’язані з боротьбою з корупцією. Тому що це ж відбувається не просто так, хтось за це щось отримує, хтось фактично зраджує тим обіцянкам, (які робив – Ред.) коли йшов до влади, хтось це робить не для того, щоб допомогти країни розвиватися. І сьогодні у нас достатньо серйозна антикорупційна система, були створені НАБУ, НАЗК, САП, ВАКС, і багато інших інституцій, які займаються боротьбою з корупцією, і в цьому плані Верховна Рада повністю їх забезпечила всіма інструментами, які вони просили для того, щоб проводити такі реформи”, — сказав він.

Разумков висловився про поняття лобізму, який розповсюджений на Заході і не вважається негативним явищем.

“Друге питання – це питання лобізму. На жаль, в Україні питання лобізму пов’язане з негативним контекстом, але фактично ця система існує і в Європейському Союзі, і в США, і це прозорі, зрозумілі та зафіксовані фактично відносини між представниками влади та бізнесом, де відстоювання своїх інтересів (а бізнес повинен відстоювати свої інтереси) відбувається публічно, прозоро, фактично, з заключенням контрактів між так званими лобістами, які співпрацюють і з владою, і співпрацюють з бізнесом, і ми розуміємо, хто є кінцевим бенефіціаром тих чи інших рішень.

Це знімає як корупцію, так і робить зрозумілим для суспільства, чому ти підтримуєш, або не підтримуєш той чи інший законопроєкт. Чому ти вважаєш, що він позитивного принесе, і цього точно не варто соромитись”, — сказав він.

олова парламенту нагадав, як в Україні сприймають переговори влади та бізнесу.

“Важливим питанням також є й інша сторона прозорості процесу – це зносини між представниками влади та бізнесу, тому що дуже часто це відбувається, кажучи російською, “под покровом ночи”. Це дуже погана українська звичка-традиція, її точно треба позбавлятися. І якщо навіть ми говоримо про фіксацію таких зустрічей, я пам’ятаю і висловлювання політиків, і журналістів – я пам’ятаю, як у 2019 році шановні журналісти раділи тому, що публічно відбуваються зустрічі представників великого бізнесу і представників української влади. Це нормально, потім не виникає питання: “А що ж ви такого там проговорювали секретного, чому це відбувалося о дванадцятій ночі, або в якійсь інший неробочий час”.

Насправді якщо немає корупційної складової в цьому процесі, то тут і питань не буде. І бізнес повинен спілкуватися з владою і влада повинна спілкуватися з бізнесом, оскільки це механізм взаємодії. Результатом лише повинно бути не збагачення окремо взятих бізнесменів і політиків, а збагачення в цілому держави”, — сказав він.

Read Previous

У двох областях України динаміка госпіталізації через Covid-19 перевищує допустимий рівень

Read Next

Адміністрація Байдена вже обрала кандидатуру посла в Україні

Most Popular