Генерал Валерій Залужний. Що відомо про нового головнокомандувача ЗСУ

У день річниці “повного і всеосяжного перемир’я” на Донбасі, яке не працює останні місяці, президент Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака.

На його місце керівник держави призначив 48-річного генерал-майора Валерія Залужного, який до цього керував військами Оперативного командування “Північ”.

Валерій Залужний народився у Новограді-Волинському на Житомирщині.

Це представник українських вищих офіцерів, які вже не проходили військові навчальні заклади Радянській армії.

У 1990-х Валерій Залужний навчався в Одеському вищому об’єднаному командному училищі й служив у ЗСУ на різних посадах – від командира взводу до командира батальйону.

Пізніше був начальником штабу 24-ї бригади, а у 2009 році став командиром 51-ї механізованої бригади.

Учасник бойових дій на Донбасі.

“Для мене війна почалася в середині липня 2014 року, з призначенням заступником командира сектора “С”, який формувався на Донеччині. Відтоді керував майже всіма угрупованнями, які там створювали. Дійшов аж до начальника штабу Об’єднаних сил” – каже Валерій Залужний.

Станом на 2018 рік він був начальником штабу – першим заступником командувача Об’єднаних сил на Донбасі.

Позитивно оцінював роль мобілізованих бійців, які воювали у перші роки через брак контрактників: “З ними інколи важко було. Вони не такі, як ми читали у статуті. Саме вони, своїм життям і кров’ю, зробили те, що маємо – ворога зупинили. І нині ми стоїмо на своїх позиціях… Це їхня заслуга”.

“Про важкі події… Це, мабуть, 2014 рік, серпень. Потім Дебальцеве. Якось неспокійно було. Відчуття постійної загрози… Здавалося, що буде ще гірше, ніж було у 2014-му. Добре закарбувався в пам’яті 25-й батальйон (Тербат “Київська Русь”, сформований з майданівців та жителів Київщини – Ред.), який я заводив туди, у район Дебальцевого, розставляв на позиції. Перші бої, перші втрати…”, – пригадував генерал.

23 серпня 2017 року Валерій Залужний отримав нове звання генерал-майора. Тоді підвищення отримали 35 найкращих бойових офіцерів.

А в грудні 2019 року став командувачем Оперативного командування “Північ”.

Read Previous

Загострення на кордоні Вірменії та Азербайджану: є загиблі та поранені

Read Next

На світ чекають нові рекорди аномальної спеки

Most Popular