Росія розпочала перемовини по допуску МАГАТЕ на Донбас

На Мінських переговорах намітився прогрес у двох питаннях – екологічна інспекція та допуск експертів МАГАТЕ на ядерні об’єкти тимчасово окупованих територій.

Як передає Укрінформ, про це в програмі “Взгляд с Банковой” телеканалу “Дом” повідомив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович.

“Більше перспектив мають два питання. Перше – допуск інспектора МАГАТЕ до ядерних об’єктів на тимчасово окупованих територіях. На наш подив, росіяни реально вступили в технічні переговори. Обговорюють питання технічної імплементації візиту інспекторів МАГАТЕ. Ці візити повинні бути щорічно. Вони перевіряють два ядерні об’єкти, один в Луганську, інший в Донецьку”, – сказав він, пояснивши, що раніше РФ традиційно вимагала, щоб Україна обговорювала ці питання з бойовиками.

Друге питання, за яким можливі зрушення, – моніторинг екологічної ситуації на окупованих територіях Донбасу. Ним має займатися міжнародна група експертів під егідою ОБСЄ. Вона повинна займатися, зокрема, питаннями підтоплення шахт і перспективами екологічних наслідків, пов’язаних з таким підтопленням.

Арестович нагадав, що Тристороння контактна група збереться не раніше 26 серпня, бо до цього дня представники ОБСЄ в складі ТКГ знаходяться в планових відпустках.

Read Previous

У Греції, Туреччині та Італії триває боротьба із лісовими пожежами

Read Next

Шмигаль оцінив готовність до опалювального сезону

Most Popular