Дрони – перший крок до майбутньої війни роботів

Росія активно атакує Київ та інші міста України іранськими дронами-камікадзе Shahed, ставлячи рекорди за кількістю запущених по українським містам БПЛА. Іран хоче перекинути виробництво безпілотників до Білорусі, щоб уникнути західних санкцій та тиску від інших країн. Дрон атакував будівлі Кремля, а на окупованих українських територіях і в РФ, по нафтосховищах та складах, регулярно прилітають дрони, які створюють “бавовни”. У той самий час тисячі комерційних БПЛА з обох боків лінії фронту використовують для розвідки, коригування роботи артилерії та завдання ударів. Gazeta.ua розбиралася, як війна в Україні змінює роль безпілотників у бойових діях.

В Україні створили перші вісім рот ударних дронів

У рамках проекту “Армія дронів” в Україні вже готові до бою вісім нових ударних рот БПЛА їм передали пікапи, ударні коптери та дрони для розвідки, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В Україні готові до бою вісім нових ударних рот дронів. Туди відібрали найпрофесійніших військових, які їх очолять

“Важливо, що всі дрони українського виробництва. Продовжуємо забирати перешкоди для розвитку українських компаній. Буде ще багато змін. Щоб в Україні щомісяця виробляли тисячі дронів, які зараз потрібні нашим силам оборони”, – наголосив Федоров.

Міністр зазначив, що перші три ударні роти, які запустили кілька місяців тому, вже показують успішні результати на фронті.

“Вищий пріоритет забезпечити також інші підрозділи технологіями. Це наблизить перемогу та збереже життя наших воїнів”, – додав він.

Міністр наголосив, що створення ударних рот “безпрецедентний та своєчасний крок”, а також висловив подяку українським Генштабу, Міноборони та Держспецзв’язку “за інноваційний підхід у прийнятті рішень”.

Він додав, що безпілотники для “Армії дронів” придбали у рамках глобальної ініціативи на підтримку України United24, а також за рахунок українського бюджету.

У Генштабі наприкінці січня повідомляли, що в Україні формують ударні роти БПЛА. Україна відібрала працювати на них найпрофесійніших військових, які очолять ударні роти.

При Міністерстві цифрової трансформації створили Координаційний штаб, до якого входять усі ключові міністерства та служби, залучені до роботи. Цей штаб працюватиме над створенням формувань бойових дронів, запровадженням реформ та збільшенням виробництва дронів.

Федоров зазначив, що безпілотники виконуватимуть розвідувальні та ударні місії. Зокрема, наводити артилерію, допоможуть військовим бути максимально ефективними у міських боях та збережуть життя солдатів. Пікапи знадобляться для рейдів мобільних груп у тил ворога, доставки вантажів і евакуації поранених.

“Розумні” дрони самі вирішать, кого вбивати?

“Війна в Україні показала, що безпілотні технології вийшли на новий рівень розвитку та стали найважливішим чинником у військовій стратегії й тактиці. Швидкий розвиток штучного інтелекту має ще більше прискорити прогрес. Донедавна Росія покладалася на свій ракетний арсенал, де кожна ракета коштує сотні тисяч чи мільйони доларів. Але коли запаси вичерпалися, росіяни купили в Ірану безліч дронів-камікадзе Shahed-136, які легко збити засобами ППО, але вони дешеві й можуть використовуватися роями, щоб прорвати українську ППО. Українці також успішно використовують дрони для атак по російським сховищам і логістичним вузлам”, – заявив Sky News американський військовий експерт Шон Белл.

У нинішній війні невеликі дрони виявилися безцінними на передовій, каже експерт. Вони безшумні, дешеві, їх легко перенести і вони можуть транслювати артилеристам у прямому ефірі відео з позицій противника. Це показало велику корисність БПЛА як засобів ураження, розвідки та обману.

Ера військових дронів тільки розпочинається. Важливим етапом стане поєднання БПЛА зі штучним інтелектом

Шон Белл упевнений, що ера військових безпілотників лише розпочинається. Важливим етапом стане поєднання БПЛА зі штучним інтелектом, технології якого швидко розвиваються.

Експерт зазначає, що на відміну від інших типів зброї для дронів малий розмір та дешевизна основні бойові переваги.

“Війна в Україні показала разючий потенціал БПЛА. Створено основу нового покоління воєн безпілотників, здатних малою ціною досягти вирішального військового результату. Це матиме глибокі наслідки для міжнародної та внутрішньодержавної безпеки”, – каже експерт.

Дрони для артилерії завдали 70% втрат техніці росіян

Роль безпілотників у обороні України зростає. Український полковник у Києві на умовах анонімності розповів The Economist, що дрони для артилерії прямо чи опосередковано завдали 70% втрат техніці РФ у війні. БПЛА, як правило, дешеві, а в деяких випадках і більш ефективні, ніж деякі спеціально розроблені військові машини.

Сама робота дронів поєднує винахідливість із ощадливістю. Однією з перших технічних перешкод була розробка способу, що дозволяє цивільним безпілотникам нести та скидати бомби. Українські любителі вигадали дотепне рішення, підключивши надрукований на 3D-принтері затискач до електродвигуна.

Змінений комерційний безпілотник несе 1,5 кг вибухівки до цілі на 8 км. Кожен такий коштує $450. Багаторазовий пульт управління до нього $1500. Switchblade-300 з аналогічним корисним навантаженням та радіусом дії – $6000

Імпровізація заощаджує гроші. Вартість модифікованих дронів для скидання бомб становить п’яту частину вартості імпортного військового БПЛА з аналогічними можливостями. Змінений комерційний безпілотник несе 1,5 кг вибухівки до цілі на відстань до 8 км. Кожен такий БПЛА коштує $450. Складання багаторазового пульта управління – $1500. Як пише Economist, порівняння некоректне, але американський Switchblade-300 з аналогічним корисним навантаженням і радіусом дії коштує $6000 за штуку.

Як дрони змінюють війну

За останні 20 років дослідники помітили, що бойові дії дронів одночасно розтягують та стискають поле бою. Вони роблять це як фізично, і психологічно, збільшуючи чи зменшуючи географічну відстань між мішенями. Коли американські сили завдають ударів дронами по Афганістану, Пакистану чи Ємену, атаки є таємними, точковими вбивствами, більше схожі на форму полювання здалека, ніж авіаудари по військових об’єктах, пише видання The Conversation.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Бавовни” сприяють нашому наступу” – Іван Киричевський

Але те, як дрони використовуються в Україні, дуже відрізняється від того, як США застосовували їх у війні з тероризмом. В Україні обидві сторони використовують їх для тактичного вирішення низки завдань, включаючи спостереження за полем бою, артилерійське виявлення та коригування вогню, а також для атак на солдатів, бронетехніку та ракетні установки противника.

Після 15 місяців війни ракети та безпілотники домінують у повітряній війні над Україною. Майбутні війни можуть включати ще більш досконалі безпілотники та системи протидії їм придушення команд або сигналів GPS, а також для перехоплення дронів до того, як вони завдадуть удару.

Найтривожніша перспектива – можливість нової глобальної гонки озброєнь, в якій США, Китай, Росія, Іран, Ізраїль, ЄС поспішають розробити повністю автономні дрони

Можливо, найтривожніша перспектива – можливість нових глобальних перегонів озброєнь, в яких США, Китай, Росія, Іран, Ізраїль, країни ЄС та інші поспішають розробити повністю автономні дрони. ВПС США вже тестують винищувач зі штучним інтелектом.

Декілька факторів стимулюють цей процес. У міру того, як GPS і глушники керуючі сигналами стають все більш витонченими, дрони, ймовірно, менше залежатимуть від дистанційного керування і стануть все більш автономними, використовуючи автономні системи, що включають штучний інтелект. БПЛА самі визначатимуть місцезнаходження, робитимуть картографування, і проводитимуть астрономічну навігацію.

Ще один фактор, що сприяє довгостроковому впровадженню автономної зброї психологічний вплив дистанційно керованої війни на пілотів безпілотників. Багато хто з них страждає від серйозних психічних захворювань, таких як посттравматичний стресовий розлад після вбивства людей-цілей. Деяким спостерігачам автономні дрони можуть здатися шляхом до усунення психологічної травми, пов’язаної з дистанційним вбивством. Але багато солдатів і пілотів не хочуть дозволяти зброї самій визначати, кого вбивати, бо не довіряють їй.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Найважливіше – визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря” – Олександр Мотиль

Є також етичні проблеми – автономна зброя, як правило, звільняє людей від відповідальності за рішення щодо життя і смерті. Хто нестиме відповідальність, коли дрон за своїм рішенням уб’є мирних жителів?

У міру того, як війна в Україні затягується, а дослідження автономної зброї швидко розвиваються, на горизонті маячить можливість війни роботів.

Як дрони вже змінили бойові дії

З моменту своєї першої появи у військово-промисловому комплексі дрони значно змінили оборону та операції з боротьби з ворогами. Але концепція безпілотного наземного чи літального апарату не нова. Про це пише видання Zena Drone.

Дрони покращили військові можливості по світу, покращуючи розвідку, спостереження і виявлення цілей, за рахунок зниження вартості, підвищуючи зручність використання, безпеку для солдатів та гнучкість військових маневрів

Дрони покращили військові можливості у світі. Вони будуть далі продовжувати змінювати війну за допомогою покращеної розвідки, спостереження та виявлення цілей, зниження вартості, підвищуючи зручність використання, безпеку для солдатів та даючи гнучкість для військових маневрів.

По-перше, дрони в режимі реального часу дають командирам на землі інформацію про позиції ворога, місцевість та пересування противника. У порівнянні з літаками, дрони можуть знімати на ближчій відстані без шкоди для якості фото та відео.

По-друге, вони дешевші за літаки, з погляду ціни та обслуговування. БПЛА також знижують ризик загибелі та отримання травм для пілотів.

По-третє, порівняно зі звичайними літаками, дрони швидші та простіші у розгортанні. Вони простіші в експлуатації і не вимагають широкої підготовки, як більшість літаків. Крім того, багатьом безпілотникам не потрібна злітно-посадкова смуга, деякі типи можуть легко поміститися в рюкзаку.

По-четверте, оператори дронів можуть давати інформацію в режимі реального часу, не наражаючи себе на ризик. Ця ж інформація дає розуміння командирам, де розмістити війська для їхньої безпеки. Такий підхід особливо ефективний разом із цифровими системами управління боєм, які зводять в єдино цифрову інформацію, і допомагають командирам різного рівня приймати оперативні рішення. Як, наприклад, українські “Кропива” чи Delta.

По-п’яте, дрони підвищують гнучкість дій. Військові завжди мають бути готові до всього будь-якої миті. Безпілотники у цьому дуже допомагають. Крім того, БПЛА можуть діяти автоматично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Найкраща гарантія подальших постачань зброї українські перемоги на полі бою” Рассел Берман

Сьогодні багато військових галузей розробляють безпілотні технології. Вони дають безліч переваг, які роблять їх надзвичайно корисними для різних цілей. У результаті все більше армій прагнуть використовувати дрони для збільшення своїх бойових і спостережних можливостей.

Серед найбільш поширених ролей БПЛА – розвідка, командування та управління, бойові дії та логістика.

Дрони можуть проводити місії зі спостереження, зависаючи над територією протягом тривалого часу. Вони можуть передавати важливу інформацію про пересування противника, місцезнаходження та позиції цілей. Ця інформація дозволяє командирам бути більш ефективними та приймати найкращі рішення у польових умовах. БПЛА грають величезну роль у виконанні бойових завдань та завдань забезпечення. Вбудоване програмне забезпечення для наведення дозволяє операторам вражати цілі з більшою точністю та коригувати артилерію. Самі дрони також можуть атакувати.

У Воронезькій області РФ у ніч на 10 травня військовий полігон атакували дрони. Два начинені вибухівкою БПЛА підлетіли до полігону і під час падіння вибухнули. Поранення отримали щонайменше 14 військових.

Read Previous

“Надригала ногами в Москві” – концерт Лободи у Києві скасували

Read Next

Командувач ВМС зробив заяву про Крим і морпіхів

Most Popular