В Каховському водосховищі загинули мільйони живих істот – Зеленський

Каховське водосховище перетворилося на могилу для мільйонів живих істот.

Президент Володимир Зеленський закликав представників світової екологічної спільноти консолідувати світ, щоб Росія понесла відповідальність за екоцид, а Україна не залишилася наодинці з цією трагедією, йдеться на сайті президента.

“Цей російський злочин екоциду найбільший за десятиліття у Європі. На окупованій частині території, де затоплено близько десятка населених пунктів, узагалі не здійснюється евакуація. Люди другу добу на дахах, у водяній пастці, без питної води, їжі та медичної допомоги. Скільки там загиблих і постраждалих, ми поки не знаємо”, розповів Зеленський.

Більш ніж у 30 населених пунктах життя зламано, для сотень тисяч людей у багатьох містах та селах значно ускладнено доступ до питної води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зупинити потоп Україна може за два місяці

Через знищення дамби затоплено сховища пального, склади з хімікатами, склади з добривами, могильники тварин, з них щонайменше два “сибіркові поховання”. Там, де не було централізованої каналізації, каналізаційні стоки вже у воді.

Кількість екосистем, знищених чи поставлених на межу вимирання, обчислюється тисячами.

Понад 50 000 гектарів лісів затоплено, і щонайменше половина з них загине. Десятки тисяч птахів та не менше 20 000 диких тварин під загрозою загибелі.

“Очевидно, що Каховське водосховище перетворене на велику могилу для мільйонів живих істот”, сказав Зеленський.

Забруднення та отрута з зони затоплення швидко потрапляють у підземні води, отруюють річки, а звідти потрапляють до басейну Чорного моря.

“Жоден народ не має залишатися наодинці з такими викликами! Але поки немає відповіді на те, як можемо спільно все це подолати”, сказав Зеленський.

6 червня росіяни підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. На станції зруйнували машинну залу, ГЕС відновленню не підлягає.

Окупанти підірвали ГЕС вибухівкою, сказали в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Read Previous

🤡Лукашенко ШОКИРОВАЛ заявлением! Что учудил? @TIZENGAUZEN

Read Next

В тимчасово окупованому Бердянську вечірні прильоти

Most Popular