Дипломатичний скандал: Франція відкликала своїх послів із США та Австралії

Франція відкликала зі своїх історичних країн-союзниць – зі Сполучених Штатів і Австралії – послів. Офіційно – задля консультацій. Безпрецедентний дипломатичний крок був пов’язаний з тим, що Канберра розірвала багатомільярдний контракт на поставку французьких субмарин.

Глава Міністерства закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан оголосив, що на прохання президента Емманюеля Макрона вирішив негайно відкликати до Парижу послів в Австралії та Сполучених Штатах. У МЗС Франції визнають, що цей крок винятковий, але відзначають, що він виправданий серйозністю ситуації.

Раніше, у середу, Сполучені Штати Америки, Австралія і Великобританія оголосили про створення тристороннього оборонного альянсу AUKUS. Незважаючи на те, що Китай жодним словом не згадується у спільному комюніке про створення нового альянсу, проте фахівці бачать у цьому спробу протистояти зростаючій військовій потужності Піднебесної в Індо-Тихоокеанському регіоні.

У Євросоюзі повідомили, що не були поставлені до відома про створення цього військового альянсу.

Першою ініціативою в рамках AUKUS називається «підтримка Австралії» в оснащенні її флоту атомними підводними човнами за допомогою американських і британських технологій.

«Створення австралійських субмарин з атомними двигунами стане спільним зусиллям трьох країн з упором на сумісність, спільність і взаємну вигоду», – йдеться у комюніке.

Таким чином, Австралія найближчим часом повинна приєднається до невеликого клубу країн, що мають на озброєнні підводні човни з атомними силовими установками.

В результаті Канберра розірвала підписаний у 2016 році контракт з французьким концерном Naval Group на поставку 12 дизель-електричних підводних човнів. Цю масштабну угоду називали «контрактом століття». Його вартість оцінювалася у 56 мільярдів євро.

У Парижі відмова Канберри від контракту зазнала різкої критики, її назвали «ударом в спину». Міноборони і МЗС Франції заявили, що подібні кроки «суперечать букві і духу співробітництва». Жан-Ів Ле Дріан піддав критиці американського президента Джо Байдена, порівнявши його методи з методами Дональда Трампа.

Через скандал з підводними човнами Франція скасувала гала-вечір, що повинен був відбутися у п’ятницю з приводу річниці вирішальної морської битви у війні за незалежність США, при якій французький флот здобув перемогу над британським 5 вересня 1781 року.

В Австралії заявили, що розуміють «розчарування» Парижа і підкреслили, що продовжують «працювати в конструктивній формі і в тісній співпраці з французькими колегами». У Вашингтоні заявили, що розраховують продовжити діалог з Францією на цю тему в рамках Генасамблеї ООН наступного тижня. Глава американської дипломатії Ентоні Блінкен зазначив, що «Франція є ключовим партнером» США у Індо-Тихоокеанському регіоні «і в багатьох інших областях».

Read Previous

Мордор на дроті: на вибори до Росії звозять українців з окупованих територій

Read Next

Зеленський затвердив делегацію, що полетить з ним у США

Most Popular