Україна може залишитися без води

1 листопада у Глазго розпочинається міжнародний саміт ООН із питань клімату. Світові лідери говоритимуть про виконання Паризької кліматичної угоди, підписаної у 2015 році, задля виходу з кліматичної кризи. Окрім офіційної української делегації, участь у саміті вперше візьмуть і представники бізнесу. Про зміни клімату на території України розповіла Євгенія Засядько, експертка з кліматичної політики, керівниці відділу клімату і транспорту в ГО “Екодія”:

“Нещодавно було проведено соціологічне опитування, чи відчувають люди на собі екстремальні температури. І близько 20% респондентів відповіли ствердно. Теплові хвилі, відсутність снігу, сильні дощі — є проявами зміни клімату. Улітку про зміну клімату свідчать теплові хвилі і температура понад 25°C вдень і вночі. Також високий рівень опадів, коли дощить так, що затоплює міста. Норма опадів на місяць у нас залишилася незмінною, але змінився процес розподілення: те, що колись випадало впродовж усього місяця, тепер може випасти за декілька днів. Інфраструктура України не готова до таких опадів”.

У порівнянні з країнами Європейського союзу, Україна є однією із найбільш незабезпечених водними резервами країн, займаючи 128 місце у світовому рейтингу.

“Ситуацію значно погіршує постійне забруднення водних запасів: це промислові викиди, забруднення комунальними підприємствами, навіть використання населенням мийних засобів з фосфатами, після яких неможливо очистити воду. Наші очисні споруди давно потребують модернізації та оновлення, щоби розв’язувати проблеми з забрудненням води”, — додала Засядько.

Read Previous

Арахамія прокоментував майбутні кадрові ротації у Кабміні

Read Next

В Україні зафіксовано 19 455 нових випадків коронавірусу, 700 українців померло

Most Popular