Загорівся фунікулер із пасажирами

В австрійському місті Капрун 11 листопада 2000-го загорілися два вагони фунікулера. Загинуло 155 людей.

Фунікулер в Капруні відкрито 1974-го, модернізовано 1993-го. Потяги перевозили понад 1000 людей на день.Фунікулер піднімався під кутом 30 градусів зі швидкістю 25 км/год без двигунів на одній лише лебідці.

11 листопада вагончики мали доправити 161 пасажира на альпійський курорт. Одразу після відправлення зайнявся обігрівач в одному з вагонів, потім труби з мастилом від гідравлічної системи. Фунікулер зупинився в тунелі. У вагоні не було стоп-крана, детекторів диму, пристроїв зв’язку з провідником, засобів екстреного відкриття дверей, вогнегасники були у замкненій кабіні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Впав літак, який летів із Вінниці до Москви

Потяг несподівано зупинився за 600 м після входу в тунель. Це сталося автоматично через зниження тиску у гальмівній системі. Загорілася пластикова підлога і масло, що витекло. 12 людей розбили скло лижами і спустилися вниз темним тунелем. Це були єдині, що вижили у двох поїздах. Серед них був колишній пожежний.

Пасажири задихалися від диму. 149 людей пішли вгору у напрямку диму, але не вижили. Останки деяких можна було впізнати лише з ДНК. Загалом загинуло 155 людей.

Після катастрофи і розслідування фунікулер відновлювати не стали. Станції переробили для використання кабінного витягу. До відповідальності не притягли нікого – забракло доказів.

Висячий міст у американському штаті Вашингтон через протоку Такома-Нерроуз 7 листопада 1940 року зруйнувався під сильним вітром. Міст прославився як “найдраматичніший провал в історії мостобудування”. У день аварії ніхто не постраждав. Аварія моста залишила значний слід в історії науки і техніки.

Read Previous

Жорстоке побиття композитора гурту “Kazka”: у Києві затримали нападника

Read Next

США та Україна підписали хартію про стратегічне партнерство

Most Popular