США та Україна підписали хартію про стратегічне партнерство

США стежать за тим, щоб Росія не використовувала газ як політичний інструмент в умовах енергетичної кризи в Європі.

Про це заявив у середу, 10 листопада, держсекретар США Ентоні Блінкен, додавши, що Вашингтон вживе відповідних заходів разом з Німеччиною, якщо Москва піде цим шляхом, повідомляє я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС погодили вилучення України зі списку безпечних держав

Блінкен та глава МЗС України Дмитро Кулеба зустрілися у Держдепартаменті, де підписали хартію про стратегічне партнерство. Обговорювали два міністри Росію, яка, за словами Кулеби, вже використовує постачання газу як зброю.

Блінкен сказав, що Вашингтон також стурбований повідомленнями про “незвичайну військову активність Росії” поблизу кордону з Україною, попередивши, що ескалація чи агресивні дії Москви можуть викликати занепокоєння у США.

“Якщо Росія спробує використати газ як зброю або здійснить подальші агресивні дії проти України, ми сповнені рішучості разом із Німеччиною вжити відповідних дій”, – сказав Блінкен.

Росію звинувачують у стримуванні поставок газу на тлі рекордно високих цін на пальне, але Путін звинуватив у цьому енергетичну політику ЄС і сказав, що Росія може збільшити постачання до Європи після сертифікації газопроводу “Північний потік 2”.

Вашингтон виступає проти сертифікації без виконання “Газпромом” всіх європейських умов для запуску “Північного потоку-2”. Адміністрація Байдена зняла санкції з оператора трубопроводу і в липні досягла угоди з Німеччиною щодо трубопроводу. Берлін погодився вжити заходів, якщо Росія використовуватиме газ як зброю у відносинах з Україною, але в пакті не було конкретних критеріїв, як це оцінюватиметься.

У хартії, підписаній у середу, США пообіцяли підтримати зусилля України щодо протидії збройній агресії, економічним та енергетичним збоям та кібератакам зі сторони Росії, у тому числі шляхом збереження санкцій США щодо Росії та застосування інших відповідних заходів.

Вашингтон, як і раніше, відданий зміцненню статусу Києва як партнера НАТО з розширеними можливостями. Кулеба наголосив на важливості підтримки США і додав, що Україна виграє від будь-якої співпраці у сфері оборони, яка посилить її, включаючи обмін розвідданими або постачання Америкою систем протиповітряної оборони.

Новий рівень стратегічного партнерства зі США збільшує підтримку України у протидії агресії Росії, заявив міністр Кулеба у Вашингтоні за підсумками зустрічей та засідань Комісії стратегічного партнерства між країнами.

Read Previous

“Вдівайте намордніки! Мер іде”

Read Next

“На зіркову хворобу страждають ті, кому бракує підстав, щоб їх вважали зірками”

Most Popular