“Ми вже на Марсі – що тепер?”: письменник Ричард Морґан прогнозує наслідки колонізації космосу

За останні 20 років жанр наукової фантастики із маргінального став провідним у попкультурі світу. Про це британський письменник і сценарист Ричард Морґан розповів в інтерв’ю журналу “Країна” і Gazeta.ua.

“Живемо в науково-фантастичному світі. Ще в 1990-х жанр був маргінальний. Більшість казали: “Це щось типу, як “Зоряні війни”? Не люблю такого”. Тепер усі великі франшизи в кіно, літературі, іграх живуть і дихають фантастикою. Швидкість розвитку науки й техніки блискавична. Пам’ятаю, як ракета-носій Ілона Маска поверталася на платформу запуску. Дивився й не міг повірити. Думав, це фокус. Ніби хтось пускає кадри у зворотному порядку”, – каже Морґан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Маск зробив дивовижні речі, але в душі дитина. Не бачить темного серця людства” Ричард Морґан

Вважає найцікавішою темою сьогодення і майбутнього колонізацію людьми Марсу.

“Одна з очевидних речей, що станеться скоро, ми полетимо на Марс. Скільки нас і як надовго інше питання. Але ми туди вирушимо, – говорить. – Так само повернемося на Місяць. Дослідження космосу зараз у центрі уваги передової науки. Це буде головна тема завтрашнього дня. Цікаво дослідити її, але не з наївно-підліткового погляду Ілона Маска. Для мене це більше про те, що насправді означає подорож за межі Землі. Якщо Маск створить колонію на Червоній планеті, чим вона стане для учасників експедиції? У Space X уже заявили, що хочуть облаштувати території, які не підкоряються міжнародному праву. Але як саме це буде? Ілон Маск імператор?”.

Письменника цікавлять не технології, які доставлять людей на Марс, а як організовуватимемо своє життя, коли потрапимо туди.

“Що станеться, якщо не сподобається чи не вдасться адаптуватися й захочеться додому? Відправити людей на Марс надзвичайно дорого. Повернути ще більше коштує. Мій останній роман “Розріджене повітря” та його продовження “Зникла машина” твори саме про це. Ми вже на Марсі що тепер?”, – говорить.

Морґан скептично ставиться до того, коли хтось винаходить певні технології з думкою, що вони приноситимуть тільки користь.

“Ми це проходили з безліччю речей наприклад, атомною енергією чи соцмережами, – говорить. – Маск зробив дивовижні речі, але в душі дитина й не бачить темного серця людства. Це велика проблема й саме те, що мене цікавить як автора. А негаразди обов’язково будуть, бо люди завжди й усюди лажають. Це частина нашої природи”.

Американське космічне агентство – NASA – планує висадити на Місяць людей 2025 року. Компанія SpaceX Ілона Маска у квітні виграла контракт на $2,9 млрд. Зобов’язалася створити для NASA посадковий модуль та розробити ракету-носій Starship для висадки на Місяць.

Read Previous

Мігранти прорвались з Білорусі через польський кордон

Read Next

Водій позашляховика, який зніс дітей на переході, був під метадоном

Most Popular