Де найбільше порушень мовного закону і що слід врахувати при написанні скарги

Найбільше порушень мовного закону в Україні фіксують в інтернеті: на вебсайтах підприємців і бізнес-акаунтах.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За результатами звернень громадян у 2023 році виявили 958 інтернет-представництв суб’єктів господарювання, які функціонували з порушенням вимог закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Переважна більшість порушень (82%) стосуються відсутності українськомовної версії сайту (веб-сторінки у соціальних мережах), значна частина (13,5%) – завантаження недержавною мовою за замовчуванням, ще низка (4,5%) – виконання недержавною мовою частини інформації в українськомовній версії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови – не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

65% порушень вдалось усунути.

При цьому переважна більшість інтернет-представництв, які продовжують порушувати закон, не публікують своїх реєстраційних даних (найменування і розташування).

“Звертаюся до громадян з рекомендацією: під час оформлення скарг подавайте якомога детальнішу інформацію про порушників”, – сказав мовний омбудсмен.

У випадках, коли суб’єкти господарювання не публікують на сайтах інформацію про себе, необхідні відомості можна знайти в рахунках-фактурах, накладних, фіскальних чеках, інших платіжних документах.

Кожен як споживач товарів та послуг, що визначено законом “Про захист прав споживачів”, має право вимагати у продавця інформацію про найменування, місцезнаходження.

Зазначення у скарзі найменування юридичної особи чи фізичної особи-підприємця, реєстраційних даних (ЄДРПОУ/ІН), контактної інформації тощо значно підвищить ефективність розгляду скарги і наблизить час притягнення порушників до відповідальності, повідомив уповноважений.

Минулого року найбільше звернень громадян стосувалися сфери обслуговування споживачів, повідомив мовний омбудсмен.

Уповноважений із захисту державної мови повідомив, як діяти, якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене.

Read Previous

Польща змінить правила для українських біженців у 2024 році

Read Next

Росія вночі атакувала Україну ракетами та дронами: як відпрацювала ППО

Most Popular