Україна націоналізувала нафтогазові активи путінського олігарха

Україна націоналізувала нафтогазові активи російського олігарха Едуарда Худайнатова на пів мільярда гривень.

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту про націоналізацію українських активів підсанкційного олігарха з Росії, передає пресслужба СБУ.

“У дохід України стягнуто 100% його частки у статутному капіталі ТОВ “Нафтова компанія “Альянс-Україна”, що становить майже 448 млн грн. Худайнатов контролював українського нафтотрейдера через низку офшорних компаній і підконтрольних осіб. Таким чином він сподівався уникнути націоналізації цього активу після повномасштабного вторгнення РФ, продовжуючи отримувати значні прибутки з нафтогазового ринку України”, – сказано в повідомленні.

Співробітники СБУ ідентифікували особу реального бенефіціарного власника. Також слідство встановило, що Худайнатов є однією із довірених осіб російського диктатора Володимира Путіна, очолює російську нафтогазову компанію “ННК-Груп” і входив до ради директорів Роснафти.

Ці два підприємства – одні з найбільших “спонсорів” війни проти України. Вони регулярно поставляють паливно-мастильні матеріали для військово-промислового комплексу та окупаційних угруповань РФ.

Суд відмовив у задоволенні позовних вимог у частині стягнення в дохід держави 49% частки у статутному капіталі ТОВ “Альянс Холдинг” у розмірі понад 270 млн грн. У цій частині Мін’юстом подано апеляційну скаргу на рішення суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посадовці спецслужб України “зливали” ворогу дані про енергооб’єкти

Обидві компанії щомісяця перераховують мільярди рублів до бюджету країни-агресорки.

Наразі у межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки, триває розслідування для притягнення російського олігарха до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Підсанкційний російський олігарх є наближеною особою до президента РФ і ще у 2000 році очолював його передвиборчий штаб у Тюменській області. Він є власником однієї з найбільших російських приватних компаній, що здійснює пошук, розвідку і розробку родовищ нафти і газу, переробку нафти, а також видобуток і збут нафтопродуктів. Щорічний прибуток компанії складає мільярди доларів.

Верховний Суд визнав право власності держави на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок”, яку ще називають “трубою Медведчука”.

Read Previous

Українські бізнесмени закликають владу до реформ замість переслідування

Read Next

“Є нова ситуація”: у Зеленського прокоментували ймовірні зміни у військовому керівництві

Most Popular