Археологи розкопали давнє святилище

Гірська фортеця Рабана-Меркулі в Іракському Курдистані також могла бути святилищем перської богині води Анаїти.

Вона розташована у горах Загрос. Складається з оборонних споруд по периметру, що оточують прилеглі поселення в долині Рабана і на плато Меркулі, пише Arkeonews.

Фортеця занепала у I столітті до нашої ери.

Дослідник з Інституту передісторії, протоісторії та давньої археології Близького Сходу Гейдельберзького університету Майкл Браун звернув увагу на околиці фортеці. Архітектурні споруди та залишки можливого жертовника можуть свідчити про існування місця поклоніння богині.

Над в’їздом до Рабани виявили барельєф із зображенням невідомого правителя. Це міг бути місцевий парфянський васал, якому приписують заснування цього місця.

Богиня Анаїті згадується у рукописній збірці “Авеста”. Там вона описана як неймовірно красива жінка зі здатністю набувати форми каскадного потоку або водоспаду й вважається небесним джерелом усіх земних вод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартал вікінгів та маяк: що знайшли археологи у Стамбулі

Доказами існування святилища Анаїти є частина гірської фортеці Рабана-Меркули, архітектурні прибудови та водоспад всередині комплексу.

“Близькість до водоспаду є важливою, оскільки асоціація вогню і води відігравала важливу роль у доісламській перській релігії”, – пояснив Браун.

Святилище могло з’явитися у парфянську епоху й зіграти вирішальну роль у занепаді фортеці.

“Навіть якщо культовий об’єкт не може бути остаточно пов’язаний з богинею води Анаїтою, святилище Рабана все одно дає нам новий погляд на регіональні сакральні та геополітичні взаємозв’язки в парфянську епоху”, – додав науковець.

В античному місті Кібіров на території сучасної Туреччини археологи виявили 30 могил. Розкопки проводили в руїнах великого храмового комплексу. Могили виявили під базилікою. Це вказує на те, що поховання належали представникам еліти.

Read Previous

Трамп НАКИНУВСЯ на Байдена при всіх! У США почалося страшне. Як це вплине на УКРАЇНУ?

Read Next

Нетаньяху анонсував завершення боїв у Секторі Гази

Most Popular