У Шотландії хочуть посмертно виправдати тисячі «відьом», яких стратили у 16-18 століттях

Організація «Відьми Шотландії», яка домагається виправдання людей (переважно жінок), страчених за звинуваченнями у «відьомстві», подала до парламенту Шотландії петицію про помилування та вибачення перед усіма обвинуваченими.

Про це пише Independent.

У березні організація зареєструвала на сайті парламенту Шотландії петицію про «прощення» та вшанування пам’яті усіх засуджених за законом «Про чаклунство» 1563 року. З того часу петиція набрала понад 3 400 підписів та отримала підтримку деяких політиків.

Цей закон діяв у Шотландії до 1736 року. За цей час, згідно з даними організації, за «відьомство» було страчено щонайменше 2 558 людей. Загалом же 3 837 людей звинуватили в чаклунстві, близько 84% з яких були жінки.

Однак, в організації вказують, що ці цифри є приблизними. Оскільки «чаклунство» було тяжким злочином, засуджених просто спалювали на вогнищі, щоб не ховати.

У деяких місцях Шотландії є невеликі меморіали засудженим. Але вони є радше згадкою про ті події, ніж вшануванням пам’яті померлих.  

Обвинувачених у «відьомстві», за даними організації, катували, щоб ті зізнатися у злочині: не давали спати, пускали кров, щоб подивитися на реакцію «відьми», оглядала голяка (зокрема і на публіці), виривали нігті тощо.

У 1736 році було визнано, що страта людей за «чаклунство» є неправильною, а сам злочин змінили на «удаване чаклунство» з позбавленням волі на один рік.

Організація вказує, що хоч у Салемі (штат Массачусетс, США), де відбувався знаменитий судовий процес над «відьмами», виправдали всіх засуджених та створили меморіальний парк загиблим, у Шотландії посмертної справедливості для засуджених так і не вдалося добитися.

Так, «Відьми Шотландії» хочуть: прощення для засуджених за «чаклунство», вибачення перед всіма обвинуваченими і засудженими та створення Національного меморіалу для їх вшанування.

Джерело: Hromadske

Read Previous

Під будівлею міськради “обчистили” вертеп

Read Next

Коронавірус продовжує “косити” українців: свіжа статистика за добу

Most Popular