Ступені рішучості. Чому Ізраїль досі не завдав удару у відповідь по Ірану та до чого тут Україна

Зволікання Ізраїлю має вагомі причини. Їх з’ясовує Gazeta.ua і розповідає як це впливає на наше протистояння з Росією.

Атака дронів

За даними Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), Іраном було випущено близько 300 повітряних цілей, з-поміж яких 120 балістичних ракет, 30 крилатих ракет і 170 безпілотників. Прем’єр Беньямін Нетаньяху у зверненні до нації заявив, що 99% повітряних цілей було збито. Раніше прем’єр запевняв, що ППО до анонсованої атаки готове.
Іран пояснив свої дії як відповідь на ізраїльський обстріл свого консульства у Сирії (Дамаск) 2 квітня 2024 року, коли загинули кілька іранських військових високопосадовців.
Представництво Ірану в Організації Об’єднаних Націй (ООН) заявило: “Якщо ізраїльський режим здійснить ще одну помилку, відповідь буде набагато суворішою”.

“Не поспішайте!”

Президент США Джо Байден закликав Ізраїль не завдавати удару у відповідь, натомість пообіцяв “залізну підтримку”. Таким чином Байден хоче запобігти широкому конфлікту на Близькому Сході, – пояснив координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.
Американці діяли швидко – у понеділок, 15 квітня, пізно увечері у Конгресі США затвердили низку жорстких санкцій, спрямованих на переривання ланцюжків постачання Ірану комплектуючих, сировини та боєприпасів.

Нові санкції
обмежують можливості Китаю купувати іранську нафту,
іранським фінустановам (у тому числі, урядовим) забороняють використовувати фінансову систему США,
скасовують податкові пільги некомерційним організаціям, котрі підтримують терористичні групи.

У Тегерана двоїться в очах

Іран у відповідь викликав “на килим” послів Великобританії, Франції та Німеччини в МЗС країни в Тегерані. Воєнні дії проти баз Ізраїлю, які є законною ціллю, відповідають статті 51 Статуту ООН, – пояснив їм директор з питань Західної Європи у МЗС Ірану. Він також звинуватив країни Заходу у подвійних стандартах, коли вони виступили проти заяви Радбезу ООН із засудженням удару по консульству у Сирії (російська пропозиція).
Справді, Росія стала на бік Ірану. Представник країни-агресора назвав реакцію світу на обстріл Ізраїлю “кричущою” і нагадав, що ніхто не засуджував удар по консульству у Дамаску.

Досвід України

Постійний представник Ізраїлю в ООН Гілард Ердан на засіданні Радбезу закликав присутніх пригадати слова президента Володимира Зеленського про те, що звуки ударних БПЛА як інструмента терору є однаковими як в небі над Україною і Європою, так і над Близьким Сходом. “Дослухайтесь і прокиньтесь!” – завершив він свій виступ.
Надавши Ізраїлю захист, союзники продемонстрували, що єднання не лише можливе, але й ефективне, – заявив сам Володимир Зеленський за підсумками засідання Ставки. Інтенсивність російських атак потребує більшого єднання і заради України, – вважає він.

це є проявом обережної політики Джо Байдена, який зважає на погрози Путіна застосувати ядерну зброю

У вівторок, 16 квітня, The Wall Street Journal у опублікував статтю, де стверджується, що українці місяцями просять союзників про посилення захисту від російських атак, але на офіційному рівні висловити такі думки бояться, щоб не здатися невдячними. З іншого боку, пишуть автори видання з посиланням на колишнього посла США в Україні Джона Гербста, це є проявом обережної політики Джо Байдена, який зважає на погрози Путіна застосувати ядерну зброю.

Агресор+агресор

Натомість Росія готова надати Ірану засоби ППО та винищувачі, – повідомляє The Washington Post. Російські технології здатні суттєво покращити можливості Ірану збивати літаки та ракети, говориться у статті з посиланням на джерело в американській розвідці на Близькому Сході. Опосередкованим підтвердженням цього є оприлюднені у мережі документи про комерційну поїздку іранської делегації на збройні заводи Росії, а також плани заступника голови МЗС Ірану 18-20 квітня відвідати Москву. Вочевидь, там і може бути узгоджена подальша стратегія Ірану. А це означає, що Москва має вплив на Тегеран. Отже, нехтувати агресією РФ щодо України Сполучені Штати не можуть, навіть якби захотіли, бо у такому разі Росії буде розв’язано руки у Європі.

Засвоєні уроки

Через ірано-ізраїльський конфлікт Україна опинилася у деяких нових обставинах.
Перша: конгресмени активізували розгляд законопроєктів про допомогу (“додатковий бюджет”), але – 16 квітня стало відомо, що кошти для Ізраїлю, України та Тайваню обговорюватимуться в окремих поданнях. Тобто, проєкти розділили.

Друга: США перефокусували основну увагу на Близький Схід щоби не допустити розростання конфлікту. За підсумками екстреного засідання Радбезу, Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш заявив, що світ не може дозволити собі воювати: “Життєво важливо уникати будь-яких дій, які можуть призвести до великої військової конфронтації на кількох фронтах Близького Сходу”.

Звідси випливає третя обставина: держави-лідери спробують стримати Іран, щоб не повторилася історія, схожа на широкомасштабну війну РФ проти України. Зокрема, G-7 рішуче засудила атаку Ірану на Ізраїль і пообіцяла докладати зусиль для стабілізації ситуації. Єрусалим від “Великої сімки” дістав ще й обіцянку протидіяти будь-якій ескалації з боку Тегерану.
Отже, у підсумку йдеться про уроки, засвоєні в Україні. Якщо вдасться обмежити і стримати Іран так, як задумали США та союзники, це завдасть болючого удару по Росії. Відтак позначиться і на полі бою у нас. Тоді допомога Заходу нам буде використана не для стримування, а для контрнаступу.

Відповідь у відповідь

Але треба стримувати й Ізраїль, котрий не подарує Іранові такого удару. Наступальних та збройних можливостей вистачить на два Ірани, зауважив головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович: “У нас міжнародний оборонний союз. До того ж, нинішня війна, як не дивно це прозвучить, згуртувала арабський світ і покращила відносини між арабами та Ізраїлем”.
Тому відповідь Ізраїлю, без жодних сумнівів, буде, переконаний кандидат політичних наук Олексій Буряченко.
Інша справа, коли і яка саме. “Ми відповімо Ірану, але треба вчинити мудро, а не діяти на емоціях. Їх треба ввести у стан стресу так само, як вони змусили нас відчути стрес”, – заявив Беньямін Нетаньяху.
Обережність США говорить про узгодженість такої відповіді між країнами-союзниками, – вважає Олексій Буряченко, а не про слабкість позицій Заходу, як пишуть деякі ЗМІ. Тому, на його думку, ця відповідь буде комплексною, не лише по Ізраїлю, але й по його проксі-державах та структурах (опосередковано це вже почалося у вигляді санкцій США).

“Чорний лебідь” для Росії

І така відповідь є болючою, про що свідчить реакція РФ. Зокрема, речниця МЗС країни-агресора Захарова виправдала удар Ірану по Ізраїлю.
“Маски зриваються, видно зв’язки Росії з Іраном та Північною Кореєю. Думаю, РФ мала вплив на ухвалу Іраном рішення атакувати Ізраїль. Іншим державам дотримуватися двоїстої позиції дедалі складніше. Тому, якщо Росія таким чином хотіла змістити геополітичний фокус і зірвати ініціативи по допомозі Україні, а також саміт миру, то отримала рівно протилежний ефект, – розповів Олексій Буряченко. – Вже нині дедалі чіткіше вимальовується так звана “вісь зла”. Атакою на Ізраїль Іран ще більше зв’язав себе з РФ. Відповідно, навіть у свідомості американців, європейців, британців ці дві терористичні режими будуть зв’язані. От і вийшов “чорний лебідь” для Росії”.

Куди і що полетить

США висловились проти бомбардування Ірану, – нагадав провідний спеціаліст Інституту історії НАН України Андрій Мартинов, адже вони розуміють, що Росія зацікавлена в ескалації конфлікту. Зокрема, це стимулюватиме зростання цін на нафту та збільшить надходження до російського бюджету, Тому, на думку експерта, відповідь Ізраїлю буде непрямою.

Найвірогідніше, цілей буде декілька

“Наприклад, завдати шкоди інтересам Ірану у регіоні підтримкою курдів, белуджів і навіть азербайджанців, які складають до чверті населення Ірану. Утім, не можна виключати і класичної відповіді у вигляді обстрілів позицій “Хезболли” в Сирії або у Лівані. Взагалі. Війна на півночі Ізраїлю з “Хезболлою” стає дедалі більш імовірною, але тоді, коли ЦАХАЛ остаточно зачистить останній рубіж “ХАМАСу” у секторі Газа та у місті Рафах на кордоні з Єгиптом”, – вважає він.
Найвірогідніше, цілей буде декілька, – наголосив політичний експерт Євген Савісько. На його думку, це об’єкти іранської ядерної програми, ППО, ракетні бази, штаби Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) та “Хезболли”.

Відгомін у Києві

Київ пильно стежить за розвитком ситуації на Близькому Сході. Президент Володимир Зеленський стисло характеризує її у своїх зверненнях. Якщо ЦАХАЛ завдасть удару по Ірану, для України це буде однозначний позитив, – переконаний Євген Савісько, бо результати відплати обмежать у діях не лише Іран, але й Росію.
Утім, це дві різні війни: наша та на Близькому Сході, нагадав Олексій Буряченко, тому порівнювати дії Заходу в обох випадках не завжди доречно. Зокрема, навколо України розташовані держави-члени НАТО. “Це ускладнює ухвалу швидких, тим паче, військових рішень, – пояснив він. – Чи готові НАТО та його члени до прямої військової ескалації з РФ, яка, мало того, що є ядерною державою, але ще й чинним членом Радбезу ООН, велике питання. Скажімо так: ризиків масштабної дестабілізації набагато більше у кейсі нашої війни, ніж у кейсі допомоги Ізраїлю по відбиттю ракетних та БПЛА-загроз”.
Водночас, вважає експерт, українські претензії до колективного Заходу є абсолютно обґрунтованими і справедливим, бо “західні партнери показали – вони можуть бути рішучішими”.

Read Previous

🤯Путина уже не остановить! Россия решила ПОМОЧЬ ИРАНУ в войне. Z-пропаганда ЗАВРАЛАСЬ – ГАЛЛЯМОВ

Read Next

З’явилися фото нового компактного електрокара від Honda

Most Popular