Цвіте один раз в житті: “сапфірова вежа” розпустилась вперше за 20 років

В ботанічному саду Бірмінгема у Великій Британії вперше за 20 років зацвіла пуя альпійська. Її ще називають “сапфіровою вежею”.

Це дуже рідкісна подія, яку більшості людей вдається побачити у кращому разі один раз у житті.

Про цвітіння цієї рослини розповіли ботаніки, пише IFLScience.

Рослина сапфірова вежа (Puya alpestris) родом із чилійських Анд, вона росте дуже повільно і на її цвітіння можна чекати десятиліттями. Це далекий родич ананаса з сімейства бромелієвих, який зазвичай росте в горах на висоті до 2200 метрів. Проте один екземпляр сапфірової вежі 20 років тому потрапив до колекції ботанічного саду Бірмінгема та зумів прижитися в тепличних умовах.

Тепер ботаніки відчувають змішані почуття, спостерігаючи за тим, як одна за одною розпускаються квіти пуї. З одного боку, цвітіння сапфірової вежі – це заслужена нагорода за два десятки років дбайливого догляду. З іншого боку – ці квіти незвичайного металевого синього кольору означають, що рослина скоро загине.

Пуя альпійська – монокарпічна рослина, яка цвіте лише один раз у житті, щоб дати насіння. Оскільки в теплиці немає колібрі, які запилюють квіти в природних умовах, ботаніки намагаються зробити це за допомогою маленького пензлика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад мільйон тюльпанів: розквітло одне з найбільших полів України – фото

“Кожна квітка живе лише кілька днів, що дає нам обмежений час, щоб протягнути природі руку допомоги. Через відсутність природних запилювачів ми спробуємо зробити це вручну”, – розповів старший садівник ботанічного саду Альберто Трінко.

Вважається, що рослина цвістиме від 10 днів до двох тижнів.

“Ми сподіваємося, що штучне запилення квітів дозволить нам забезпечити присутність цього дивовижного виду в нашій колекції, щоб майбутні покоління могли прийти і помилуватися ним”, – сказав Альберто Трінко.

Більшість декоративних рослин не тільки прикрашають своїм зеленим листям будинок, але й позитивно впливають на мікроклімат в будинку. Зокрема, деякі із них очищають повітря. Зокрема, Спатифіллум очищає повітря від пилу, збираючи його на своєму листі. Тому потрібно регулярно протирати його листя вологою губкою, або влаштовувати йому теплий душ. Вважається, що спатифиллум очищає повітря від шкідливих сполук, таких як чадний газ, бензол, формальдегід, бензол, етилбензол.

Read Previous

Ford відкликає позашляховики Bronco Sport і пікапи Maverick. У чому причина

Read Next

У Києві прощаються з Дмитром Капрановим: фото

Most Popular