Свій до свого по своє. Як одна вечеря у США вплинула на Україну

Президент Польщі Анджей Дуда повечеряв у Нью-Йорку з Дональдом Трампом. Балакали як добрі знайомі, а на ранок бесіда відгукнулася у світовій політиці. Що сталося і чому Україні з того може бути користь, – досліджувала Gazeta.ua.

“Доведеться знову”

За словами Дуди, Дональд Трамп запросив його на вечерю як добрий знайомий. Політики провели разом більше двох годин і обговорили НАТО, арабо-ізраїльський конфлікт та Україну. “Ми були разом чотири чудових роки, – заявив Трамп перед зустріччю з Дудою. – Можливо, доведеться знову”.

Польський президент прибув на зустрічі з Трампом не один, а з двома міністрами зі своєї канцелярії. Один з них, Марчін Масталерек, написав у соцмережі Х про “дружню атмосферу” і “чудову розмову”. Але про що розмовляли, відомо дуже мало. За даними передвиборчого штабу Дональда Трампа, співрозмовники обговорили ініціативу по збільшенню країнами-членами відрахувань до 3% до загального фонду НАТО. Про інші деталі не повідомляється.

Ніч на сотню мільярдів

“Дружня вечірка” Анджея Дуди та Дональда Трампа не викликала негативної реакції у США як то було після відвідин угорського прем’єра Віктора Орбана. Ба більше: схоже, що Білий дім був зацікавлений у ній. Офіційний представник Держсекретаря США Метью Міллер зазначив, що “для іноземного уряду взаємодіяти з кандидатами від основних партій (США) нормально, так само, як і американські дипломати та лідери часто взаємодіють з лідерами іноземної опозиції”.

Джонсон усвідомлює, що ризикує втратити пост спікера

Подальші події частково дезавуювали причини такої поблажливості адміністрації президента Джо Байдена. На ранок четверга, 18 квітня (за київським часом) спікер Палати представників Майк Джонсон зробив сенсаційну заяву – допомога Україні буде винесена на голосування у суботу (за київським часом – у ніч на неділю) цього тижня. Джонсон усвідомлює, що ризикує втратити пост спікера (заклики до чого у Конгресі вже пролунали), але вважає: “Надання допомоги Україні зброєю нині критично важливо”.
На цю суттєву поступку миттєво відгукнувся Білий дім.
“Я негайно підпишу цей закон, щоб подати сигнал усьому світу: ми підтримуємо наших друзів і не дозволимо Ірану і Росії добитися успіху”, – сказав у зверненні Джо Байден.

Таємниці зустрічей

Отже, ми можемо припустити, що під час вечері з Дудою була обговорена тактика республіканців-трампістів щодо виділення допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Нагадаємо, саме вони блокували розгляд відповідного законопроєкту, ухваленого Сенатом США. При чому тут Польща і чому Джонсон змінив свою позицію?
Дональд Трамп нині під судовим процесом, достатньо неоднозначним, який “підвішує” його як кандидата від Республіканської партії. У багатьох виборців сумніви, чи може фігурант першої в історії країни кримінальної справи проти президента бути достойним кандидатом. Для Трампа це проблема, як і для всієї Республіканської партії, бо підготувати іншого рейтингового висуванця так швидко не вийде, та й новачок все одно поступатиметься Трампу у популярності.
Тому візит Анджея Дуди був потрібен більше Трампу, ніж польському президент. Однак, за деякими даними, Дуда добивався її досить довго). Тоді Трамп зробив своєму “давньому знайомому” велику послугу. Чому?

Дружній марафон

Ідею збільшення внесків країн-членів НАТО Анджей Дуда просував на спільній з Дональдом Туском зустрічі з президентом США Джо Байденом. Вочевидь, у Байдена цю ідею сприйняли без належного ентузіазму. При Трампі Польща була одним з анклавів США, навіть йшлося про розміщення американської воєнної бази (Дуда пропонував назвати її “Форт Трамп”). Сам Трамп в якості президента відвідував Польщу. Нині Польща хоче посилити свої позиції в ЄС, отримати захист від Росії та Анджей Дуда особисто – прозондувати ґрунт на свою підтримку з боку Трампа (повноваження президента Польщі спливають у 2025 році).
Майже всі західні видання, котрі написали про вечерю польського чинного та американського екс-президента, звернули увагу, що вона не єдина. Існує вже низка політичних зустрічей, які облаштовує Дональд Трамп. У листопаді 2023 року він зустрічався з принцем Саудівської Аравії Мухаммедом бен Салманом, також спілкувався (у лютому 2024 року) з президентом Аргентини Хав’єром Мілеєм. У березні до Трампа приїжджав угорський прем’єр Віктор Орбан. Нарешті, за тиждень до вечері з Дудою, американський екс-президент приймав міністра закордонних справ Великобританії Девіда Кемерона.

Трампу ці візити додають політичної ваги

Передвиборчий штаб Трампа надає мало інформації про всі ці зустрічі. Мовчать здебільшого їх учасники, на люди часом можуть сказати якісь емоційні репліки. Навколо цих рандеву майже немає спекуляцій та обговорень у ЗМІ. У приватному порядку чиновники Білого дому висловлювали незадоволення цим “паломництвом” до Трампа, але наголошували – жорстка критика зашкодить США. На її перехоплення і була офіційно виголошена позиція Міллєра.
А от Трампу ці візити додають політичної ваги. Що, у свою чергу, збільшує його шанси стати кандидатом у президенти від Республіканської партії. В обмін на це можна “здати” й тему допомоги Україні у Конгресі США.

Підготовка до тривалого протистояння

Утім, зустріч була взаємно вигідною. Прем’єр Дональд Туск хоч і критикував зустріч Дуди і Трампа, але зауважив: якщо польський президент підняв питання чіткої позиції США “на боці західного світу, демократії та Європи в конфлікті в Україні”, тоді це корисний захід.
Натяки є – згідно повідомлення передвиборчого штабу Трампа, Дуда і Трамп обговорили “багато інших тем по досягненню миру у всьому світі”.
За даними джерел CNN, європейські дипломати завдяки цим візитам хочуть забезпечити довготривалу підтримку України з боку США, оскільки, як зазначив Анджей Дуда, агресія з боку РФ буде тривалою. Саме на компенсацію видатків на оборону і стримування країни-агресора планується збільшити відрахування країн-членів НАТО. У такому разі США не так постраждають фінансово, як у випадку подальшого блокування американської допомоги.
Чому це може бути вигідно, уже пояснив спікер Джонсон: “Я би віддав перевагу відправляти до України зброю, а не американських хлопців”.

Read Previous

Понад 150 журналістів звернулися до комітету свободи слова відносно звільнення Гуменюк

Read Next

⚡ПІДТВЕРДИЛИ! Знищено АНАЛОГОВНЕТНУЮ техніку РФ. Рідкісні фото апаратури ФУНДАМЕНТ-М. Чим ВГАТИЛИ?

Most Popular