Росія готує новий наступ на східному фронті – ISW

На Донбасі російська армія планує широке проникнення вглиб українських позицій на північний захід від Авдіївки.

Водночас зусилля ворога може обмежити надання партнерами Україні військової допомоги, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

“Росіяни зосередили силу розміром з дивізію на лінії Бердичі – Новокалинове на північний захід від Авдіївки у складі переважно чотирьох бригад Центрального військового округу Збройних сил РФ”, – сказано в повідомленні.

Аналітики припускають, що ці сили переслідують взаємодоповнюючі завдання: просування на захід від Бердичів; просування вбік селища Очеретине; просування від Очеретиного далі на захід уздовж дороги О0544 (Керамік-Мирноград); просування на північ у напрямку селища Новокалинове.

Усі ці плани РФ спрямовані на підтримку оперативного рівня на болі бою, мета якого полягає у досягненні адміністративного кордону Донецької області через вихід на місто Покровськ.

“Здатність вирівняти співвідношення артилерійських обстрілів з силами агресора на полі бою, матиме вирішальне значення для здатності Сил оборони позбавити російські війська ініціативи та сповільнити темпи їхнього просування на Авдіївському напрямку”, – йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні трупів і гори металобрухту: повідомили нові втрати росіян

Російські наступальні операції в цих трьох районах на північ і північний захід від Авдіївки, призвели до створення трьох невеликих виступів уздовж лінії фронту довжиною близько 7 км. Кожен із цих трьох виступів наразі є занадто вузьким, щоб слугувати повноцінними відправними точками для подальших наземних наступальних операцій, які б дозволили провести широке оточення території на захід від Авдіївки.

Щільність і загальна геометрія поля бою в цьому районі свідчать, що війська РФ наразі сподіваються об’єднати зусилля з усіх трьох виступів для створення ширшого пролому вздовж лінії Бердичі – Новокалинове, йдеться у аналізі аналітиків.

“Російські війська не мають достатнього часу для підготовки до ширшого прориву, оскільки арсенал ЗСУ найближчим часом поповнить військова допомога країн Європи та США, якщо Сенат ухвалить законопроєкт про додаткові асигнування. Верховний комісар ЄС Жозеп Боррель 22 квітня заявив, що перші поставки артилерійських боєприпасів за ініціативою Чехії, прибудуть в Україну до кінця травня – початку червня”, – нагадали в ISW.

Водночас зазначається, що російські війська також інтенсифікують темпи просування на тактичному рівні в інших районах театру бойових дій: на Лиманському напрямку та на захід і південний захід від Донецька.

“Російське військове командування усвідомлює, що після прибуття західної допомоги, вікно наступальних можливостей закриється і намагається закріпити наступальні успіхи до отримання ЗСУ військової допомоги від партнерів”, – звітують експерти.

В Інституті вивчення війни прогнозують, що протягом наступних тижнів війська РФ продовжать здобувати тактичні перемоги вздовж лінії Бердичі – Новокалинове та інших районах театру бойових дій в очікуванні прибуття західної допомоги.

“Вікно обмежених українських ресурсів, що зараз закривається, скоріш за все, не дозволить російським військам перетворити тактичні успіхи на оперативно значущі перемоги, хоча деякі з них і можливі. Отримання Україною західної допомоги дозволить ЗСУ витримати майбутні наступальні операції, до яких готуються війська РФ”, – йдеться у повідомленні ISW.

Розпочалася 790-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Протягом минулої доби відбулося 86 бойових зіткнень, повідомив уранці 23 квітня Генеральний штаб Збройних сил України.

Read Previous

Квіткова прокоментувала заяву Добриніна про її “невзаємні почуття” у шлюбі

Read Next

“Інтер” у міланському дербі переміг “Мілан” і достроково став чемпіоном Серії А

Most Popular