Чи можна заморожувати мед

Власники морозильних камер звикли заморожувати продукти, щоб продовжити їм термін споживання.

У камері холодильника з низькою температурою можна зберігати практично все – від м’яса та риби до фруктів, сирів, рідких страв, напівфабрикатів.

Всі знають, що розігрітий мед втрачає свої корисні властивості. А от чи можна заморожувати мед? Ці натуральні ласощі мають цілий комплекс корисних властивостей. Природа зробила людині справжній подарунок, давши можливість ласувати медом і отримувати не тільки насолоду від солодощів, а й користь для організму.

Що буде, якщо помістити мед у морозилку

Мед – продукт, який і без охолодження здатний зберігати якість досить довго. Зберігати його найкраще в льоху чи холодильнику, але за бажання продовжити термін придатності продукту чи за відсутності відповідних умов його заощадження мед можна заморозити.

Продукт змінює свою консистенцію та кристалізується під час заморожування. Вона не стане настільки твердою, як вода, соки чи інша рідина. Швидше заморожений мед нагадує щільне пружне желе. Але для того, щоб насолода зберегла максимум корисності, необхідно звернути увагу на кілька важливих моментів. Насамперед – на температуру зберігання. Не менш важливо правильно підібрати ємність, в яку буде вміщена солодка патока.

Заморожування натурального десерту не завдасть йому шкоди, якщо температура в морозильній камері не опускається нижче -20 градусів за Цельсієм. При сильнішому охолодженні насолода втрачає більшу частину корисних властивостей. Аналогічна ситуація спостерігається і при надмірному нагріванні меду, тому при розморожуванні також важливо дотримуватись температурного режиму.

Яку обрати тару

посуд обов’язково повинен бути чистим і сухим;

не можна зберігати мед у тарі з цинку чи міді – ці метали викликають окислення продукту, погіршують його смак та запах;

не використовуйте пластикові контейнери, оскільки пластик може змінити властивості ласощів (крім ємностей з маркуванням РР).

Оптимальним варіантом ємності для зберігання меду буде тара, що закривається зі скла або алюмінію. Найкраще заморожувати насолоду у звичайній скляній пляшці. Пам’ятайте, що при охолодженні обсяг продукту збільшиться. Залишіть у тарі трохи вільного місця.

Переконайтеся, що кришка ємності щільно закрита. Так ви уникнете псування меду від підвищеної вологості і не допустіть проникнення в тару інших запахів.

Як правильно розморозити мед

Ні в якому разі не можна перегрівати, адже сильне нагрівання може зробити продукт токсичним для людини і непридатним для їжі.

Можна помістити тару в ємність із теплою водою через деякий час мед почне танути і його можна буде витягти з пляшки. Ще один спосіб розморожування природним шляхом. Просто залиште ємність на столі за кімнатної температури і дайте їй нагрітися. Так мед збереже максимум своїх властивостей та природну консистенцію.

Чому не можна заморожувати мед повторно

Після розморожування продукт зберігає всі свої характеристики та цінність, але лише один раз. Повторне заморожування призведе до сильного зниження корисності ласощів. Розморожену насолоду варто зберігати в холодильнику і використовувати при необхідності. Саме тому не слід заморожувати мед у великих ємностях. Краще розділіть його порційно.

Як можна використовувати заморожений мед

Після заморожування та розморожування ласощі не втрачають своїх властивостей, смаку та аромату. Його можна сміливо приймати в їжу у звичайному вигляді, доповнюючи солодощами десерти, млинці, сир, чай. Часто мед заморожують для подальшого використання при приготуванні напоїв, випічки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розтопити мед, щоб зберегти його користь. Чотири способи

А ще заморожений мед можна використовувати як корисну альтернативу морозиву. Для приготування десерту візьміть невеликі порційні форми, помістіть у них улюблені ягоди, подрібнені горіхи, додайте мед і заморозьте. Для отримання ласощів різних кольорів можна змішати мед із натуральними фруктовими сиропами. Консистенція замороженого таким чином меду виходить щільною, тягучою та трохи нагадує желе.

Для отримання десерту не підійде скляна ємність. В цьому випадку краще використовувати невеликі пляшечки з м’якого пластику. Не варто залишати мед у такій тарі надовго, адже пластмаса негативно позначається на якості продукту. Для заморожування достатньо залишити мед у морозилці на 5 годин. У спеку такі ласощі стануть справжньою насолодою. Воно легко замінить дітям улюблені, але шкідливі для організму желейні цукерки. До того ж, не завдасть жодної шкоди здоров’ю.

Справжній зрілий мед не псується. Зверніть увагу на консистенцію продукту.

Якщо мед кристалізу­ється, то це свідчить про його натуральність – він мутніє, світлішає і стає густим. Відбувається це в різні терміни, все залежить від сорту меду і умов зберігання.

Read Previous

Єфросініна розсекретила, де служить її чоловік

Read Next

Міноборони вперше закупило дрони Mavic для ЗСУ

Most Popular