У скелеті жінки виявили “порцелянове яйце”

Серед останків жінки виявили жовчний міхур, що перетворився на “яйце” з оболонкою зі сполук кальцію.

Її поховали на цвинтарі психіатричної лікарні у США на початку XX століття, повідомляє Міжнародний журнал остеоархеології.

“У цьому дослідженні повідомляється про овоїдну кальцифікацію, виявлену серед скелетованих останків дорослої людини з цвинтаря психіатричної лікарні початку XX століття в Міссісіпі. Метою цієї статті є підвищення поінформованості про це захворювання, яке, можливо, не знайоме більшості антропологів”, – пишуть автори дослідження.

Жовчний міхур стає “порцеляновим” у результаті хронічного запалення. У запущеній стадії кальцій накопичується у м’язовій стінці міхура. Цей процес пов’язаний із холециститом, який є частим ускладненням жовчнокам’яної хвороби, але процес поки що не вивчений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили посудини з органами знатної єгиптянки

“Захворювання жовчного міхура досить поширені серед сучасного населення Америки, хоча за останні кілька десятиліть захворюваність зросла”, – каже докторка Дженніфер Мак із Медичного центру Університету Міссісіпі.

“Порцеляновий” жовчний міхур має 4,6 см завдовжки і 2,85 см завширшки. За допомогою комп’ютерної томограми виявили, що всередині органу є ще один великий жовчний камінь.

“Смішно, що спочатку цей об’єкт був загадкою для археологів. А ось хірург на пенсії, який брав участь у нашому проєкт, ідентифікував його майже з першого погляду”, – зазначила Мак.

На цвинтарі лікарні у 1855-1935 роках поховали близько 7 тис.пацієнтів психіатричної лікарні. Його виявили під час розширення університетського кампусу.

Золоту монету із зображенням царя Єгипту Птолемея III випадково знайшли в розваленій лазні в Єгипті. Монета важить 28 грамів. Її випадково розкопали археологи під час дослідження давньоримських лазень міста Таніс.

Read Previous

🤯Росію підняв СКАНДАЛ! Путін віддав НЕГАЙНИЙ наказ. Вирішили долю заступника Шойгу

Read Next

Вродять великі й соковиті: як правильно садити кавуни

Most Popular