Вчені б’ють на сполох – у Європі частішають пилові бурі

Пилові бурі почали накривати ті регіони, де раніше про них практично не знали.

Такі бурі стають усе частішими і ситуація лише погіршуватиметься із часом, пише The Telegraph.

“Піщані та пилові бурі стають усе більш частими та сильними у багатьох частинах земної кулі. В першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подвоїлася за останні 20 років. У Іраку лише за два місяці в 2022 році відбулося десять піщаних штормів. Тепер же пилові бурі накривають й інші регіони світу, наприклад південну Європу”, – сказано в повідомленні.

Коаліція ООН з питань піщаних і пилових бур заявила, що пилові бурі мали значний транскордонний вплив, впливаючи на різні аспекти навколишнього середовища, клімату, здоров’я, сільського господарства, засобів до існування та соціально-економічного добробуту людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики засмутили прогнозом на четвер

Кількість штормів зростає по всій планеті, а вчені намагаються пояснити цю тенденцію. Основними факторами впливу вважаються масштабна вирубка лісів, надмірний випас худоби, ерозія ґрунту та зміна клімату.

“Будь-яка активність людини на окраїнах пустель, яка зменшує розмір водойм або видаляє природну рослинність, підвищує ризики пилових бур. Найгіршими прикладами цього є висихання Аральського моря та осушення іракських боліт”, – заявив професор Девід Томас з Центру навколишнього середовища Оксфордського університету.

Однак багато пустельних штормів мають цілком природне походження.

“Частини Сахари є природним джерелом пилу, тобто пил є в атмосфері з природних причин, а не через діяльність людини. Наприклад, сухі дна озер, успадковані від вологіших кліматичних умов у далекому минулому, є джерелами пилу по всьому світу”, – каже науковець.

Лідером з відновлення земель, управління ґрунтом і водою для збільшення рослинного покриву є Китай, який реалізує найамбітніший у світі проєкт із висадки дерев.

24 квітня в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях пройшли “брудні” дощі. Небо зранку на півдні країни мало незвичний жовтий колір.

Дощ і вітер південної чверті сприяють акумулюванню пилу і осадженню його з опадами. Жителі усіх трьох регіонів вранці викладали фотографії із авто і будівлями вкритими дрібними краплями бурого кольору.

23 квітня, циклон на Середземному морі виніс на Балканський півострів пил та пісок із Сахари. Зливові дощі змили більшу його частину на територію Греції та Болгарії. Оскільки висотні повітряні потоки мають західний переніс, циклон з Європи дійшов і до території України.

Греція вчора опинилася у полоні піщаної бурі з Сахари. Видимість у регіонах дуже обмежена, а місцева влада попереджає про ризики для дихання.

Це один із найсерйозніших епізодів концентрації пилу та піску в Сахарі з 21-22 березня 2018 року, коли хмари “приплили”, зокрема, на острів Крит.

Read Previous

Росія з самого ранку атакувала Черкащину

Read Next

13 танків і понад тисяча окупантів: оновили втрати РФ в Україні

Most Popular