Вербна неділя: що обов’язково треба принести до церкви та яку молитву промовити

28 квітня православні віряни відзначають Вербну неділю. Це дванадесяте свято, яке означає вхід Господній в Єрусалим напередодні його надлюдських траждань та смерті на Голгофі. Цього дня прийняти йти до церкви та освячувати вербу.

Дата святкування Вербної неділі завжди прив’язана до Великодня, а тому щороку змінюється. Але завжди відзначають за тиждень до Господнього воскресіння.

Традиції свята

Віруючі в цей день ходять на службу в храм, де освячують гілки верби. Можна також поставити свічку за здоров’я і помолитися святим про благополуччя в своїй родині.

Самі гілочки залишають до наступного року – їх присутність в будинку відганяє злих духів.

Дерево верба вибрано невипадково – гілочки символізують пальмові, якими іудеї вітали Ісуса, коли він входив до Єрусалиму. Враховуючи те, що на території України пальми природним чином не ростуть, їх замінили на вербу, як символ нового життя і пробудження після довгого сну.

З давніх-давен жінки пекли печиво з додаванням вербних бруньок – вірили, що той, хто з’їсть частування, буде здоровим. Згодовували випічку і худобі, щоб захистити поголів’я від хвороб. Також було прийнято робити відвар з вербних бруньок і купати в ньому маленьких дітей, даруючи зростаючому організму сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що святкуємо у травні, окрім Великодня: церковний календар на кожен день

Цього дня існує традиція вітати рідних та близьких та дарувати їм освячені гілочки верби з побажаннями щастя, добра та надії.

Вербна неділя припадає на період посту, тому в цей день заборонено вживати їжу тваринного походження. Але церква дає послаблення і дозволяє з’їсти трохи риби і випити вина. В цілому, на святковому столі повинні бути присутніми страви тільки з рослинних компонентів.

Прикмети

Якщо на Вербну неділю хороша і ясна погода, то влітку буде багатий урожай фруктів.

Щоб в будинку панував достаток і благополуччя – посадіть або пересадіть будь-яку кімнатну рослину.

Молитва, яка має особливу силу у Вербну неділю

Всемогутній Боже, вручаю своїх дітей Твоїй могутній опіці та охороні! Охорони, Господи, від усього, що може завдати шкоди їх здоров’ю або зазнати їх небезпеки смерті. Але насамперед молю Тебе, дорогий Отче, охорони їх від небезпек, що загрожують їхнім душам.

Відверни, Боже, своєю Всемогутньою рукою від моїх дітей все те, що може мати лихий вплив на їхнє безневинне серце, або стати для них можливістю до зла. Охорони, Боже, моїх дітей від гріха. Пішли, благаю Тебе, своїх святих Ангелів, щоб зберігати їх на дорозі життя.

Всемогутній Бог і Отець, переведи щасливо моїх дітей через усі земні небезпеки та бурі і дай, щоб вони щасливо дійшли до пристані спасіння. Амінь.

Цього дня прийнято звертатися з молитвою до Ісуса Христа, зокрема просити зцілення та здоров’я для себе та своїх рідних та близьких. Велика віра та щирість будуть гарантією того, що благання почують на небесах. Необов’язково заучувати молитву напам’ять і повторювати слово в слово. Важливо, щоб усе сказане було зрозуміло та пропущено через серце. Просити потрібно не лише за себе самого, а й за оточуючих, які потребують заступництва святих.

Святкування Вербної неділі завжди відзначають за сім днів до Великодня, який святкуємо 5 травня. Вербна неділя – одне з найголовніших християнських свят, яке пов’язане зі святкуванням Великодня. В цей день Ісуса Христос увійшов до Єрусалиму.

Атрибутом свята є саме вербові гілочки, які спочатку освячують в храмі, щоб потім ними жартома “побити” рідних та друзів. Молоді дівчата і хлопці брали їх і злегка “били” тих, хто лишився вдома і не ходив на службу. При цьому примовляли: “Не я б’ю – верба б’є, За тиждень Великдень”.

Read Previous

Унаслідок вибухів в Миколаєві загинули військові та травмувалися рятувальники

Read Next

Популярний український актор воює на фронті у складі ЗСУ: фото, відео

Most Popular