США внесли телемарафон до звіту про порушення прав людини: нардеп пропонує варіанти реакції

У Верховній Раді України прокоментували внесення Держдепом США телемарафону “Єдині новини” до звіту щодо порушень прав людини.

Зокрема, голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пропонує два варіанти реакції на це офіційного Києва. Про це він розповів у коментарі NV.

За його словами, українська влада може врахувати зауваження партнерів. Або ж взагалі не реагувати на ці пункти у звіті Держдепу США. Він нагадав, що телемарафон нині обходиться Україні у близько 1,7 млрд гривень на рік.

“Інформаційна політика, як закупівля контенту тощо, може бути дещо більшою. Але орієнтуємося на цю цифру. Вона достатньо велика, якщо говорити про інвестування держави. З іншого боку, якщо говорити про нашу інформаційну безпеку, то ціна достатньо невисока. Росія витрачає пропорційно набагато більше на своє мовлення. І виникає питання ефективності інвестування цих ресурсів”, – зазначив Юрчишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каналам телемарафону надали статус критично важливих: їх працівники підлягають бронюванню

Він також наголосив, що українському суспільству потрібні верифіковані джерела інформації, яким можна довіряти. Однак, за словами нардепа, падіння рівня довіри до телемарафону показує, що він не є ефективним.

“Застереження партнерів зі США вчергове демонструє українську звичку: Україна ніколи не втрачає шанс втратити шанс. Ми могли обійтися без низки цих зауважень, як то про національний марафон, як недопущення до мовлення окремих каналів, як то питання доступу журналістів-розслідувачів до певної інформації, тому наявна проблематика з цим”, – сказав Юрчишин.

Однак, за його словами, цей же звіт фіксує, що загалом право висловлювати позицію, мати достатньо критичну позицію зберігається, що є позитивним для України. А донесення як на персональному рівні, так і на рівні масової інформації своєї власної позиції в Україні нині не обмежено, попри війну.

За словами нардепа, одним із варіантів реакції України може бути аналіз застережень партнерів і підвищення збалансованості подачі інформації в “Єдиних новинах”.

“Допустити тих, хто критично відгукується щодо уряду, допустити до мовлення ті канали, які були відключені від ефірного мовлення. Чи надати резонні пояснення, чому це було зроблено з міркувань безпеки, бо, на жаль, таких пояснень досі немає”, – сказав Юрчишин.

Можна також удати, що цього немає, нібито “зробили зауваження ну ок, у нас інших проблем вистачає”.

Державний департамент США вніс національний телемарафон у звіт, щодо порушення прав людини в України. Там стверджується, що марафон дотримується урядової лінії у висвітленні російсько-української війни.

У Держдепі також нагадали, що деякі ЗМІ повідомили про відсторонення від вигідних контрактів на наземне мовлення та тиск з боку Офіса президента ще навесні 2022 року.

Read Previous

“Наймініатюрніші та з родзинкою”: українські полярники показали дивовижні фото пінгвінів

Read Next

ТИЗЕНГАУЗЕН: Кремль ІСТЕРИТЬ через ATACMS! Ось, що КРИЧАТЬ. Заступник ШОЙГУ працював на ІНШУ країну?

Most Popular