Паспортний переполох. Чи отримають українці за кордоном документи?

Деякі країни уже відреагували на резонансне рішення українського МЗС призупинити консульські послуги окремим категоріям осіб. У Польщі обурені люди заблокували один із сервісних центрів. Gazeta.ua розбиралася у подробицях.

Тільки на Батьківщині

У середу, 24 квітня, Кабмін видав постанову, згідно з якою отримати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт українці призовного віку зможуть тільки на території України. Можливість пересилати паспорти у відокремлені підрозділи Державної міграційної служби (ДМС) або іноземні дипломатичні установи не передбачено. Утім, обмеження на стосуються чоловіків, яким дозволено перетин кордону.
Нагадаємо, що від початку широкомасштабного вторгнення РФ на територію України у деяких державах було відкрито спеціальні центри, відтак можливість отримати паспорт у тих українців, що перебували за кордоном, була.
У зовнішньополітичному відомстві пояснили, що ДП” Документ”, котре займається оформленням паспортів, не підпорядковується МЗС, а консульські установи працюють у звичному режимі.
Але:

заяви, подані до 23 квітня 2024 року будуть опрацьовані, а документи – видані,
обмеження введене до вступу у дію закону про мобілізацію, бо на опрацювання заяв зазвичай треба більше, ніж один місяць, тож люди ризикують не отримати замовлену послугу,
після оновлення своїх даних у ТЦК чоловіки матимуть доступ до повного обсягу консульських послуг.

“Повертайся в Україну!”

Далі – цікавіше. Виявляється, зі вступом у дію закону про мобілізацію видача документів та консульські послуги здійснюватимуться у відповідності до йог норм. У тексті документа жодної згадки про введення таких обмежень немає.
При цьому сумлінні українці не можуть виконати вимогу та оновити свої дані в ТЦК, оскільки не працює сервіс електронних кабінетів призовника. У коментарі МЗС визнало – так, наразі триває міжвідомче узгодження усіх питань для запуску сервісу. Отже, залишається єдиний вихід – повертатися в Україну та підтверджувати свою особу. Перспективи виїзду з країни у такому разі – як мінімум, складні.

Штурми і обурення

У Варшаві (Польща) українські громадяни не змогли отримати вже готові документи, хоча послугу заздалегідь оплатили та отримали SMS-повідомлення. За повідомленнями польських ЗМІ, з 10-ї години ранку консульство припинило видачу документів, причому всім, не лише чоловікам. Кількасот розлючених українських громадян заблокували установу. Лунали заклики до довготривалої акції протесту.

ДП “Документ” пояснило припинення видачі документів усім без розбору технічними причинами.
Подія була неоднозначно сприйнята в Україні. Наприклад, у соцмережах обурювалися діями влади, яка примушує людей воювати. Але представник Третьої штурмової бригади Максим Жорін написав: “Люди,, які в державі вирішили забути про свої обовʼязки, не можуть від неї вимагати дотримання своїх прав”.
До цього неоднозначно поставилися і в самій Польщі. Ексміністр праці та чинний заступник міністра економіки країни Пьотр Кульпа заявив в ефірі КИЇВ 24, що розуміє рішення України та дискусію всередині нашої країни. “Це обговорюється і польським посольством, але це рішення держави, яка потребує від своїх громадян підтримки…. і яка просто намагається провести лінію між тими, хто під час війни був зі своєю державою, і тими, хто не був…Тому що, люди, які поїхали, можуть через 2-3 роки повернутися і вчити інших, як жити. Особливо тих, хто воював, ризикував життям на фронті”, – пояснив він.

Хто видасть, а хто ні

Офіційно ж Польща заявила, що готова сприяти поверненню до України військовозобов’язаних чоловіків. Міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш наголосив – формат такого сприяння залежить від української сторони. “Думаю, багато поляків бачать українських чоловіків у кафе та готелях і чують скільки зусиль ми маємо докласти для допомоги Україні. Те, що українці, які перебувають на фронті, мають претензії до своїх співвітчизників за кордоном, мене не дивує”, – сказав польський міністр.
Іншу позицію задекларувала Німеччина. Речник МЗС Максиміліан Калль заявив, що статус захисту українських чоловіків у країні не зміниться.
Реакція західних країн свідчить на користь того, що військовозобов’язані українці за кордоном матимуть варіанти. Наприклад, Генконсульство України у Польщі видасть документи тим, хто подав заявки до 23 квітня. Про це 25 квітня заявив генконсул у Любліні Олег Куць.

Шляхів більше, ніж два

Формально варіантів два: або повертатися в Україну, або переходити на нелегальне положення у країні перебування. Але вже сьогодні у мережах можна зустріти цікаві пропозиції про оформлення посвідок на проживання та громадянства інших країн. Більшість держав-членів ЄС ще не визначилися зі своєю реакцією на рішення України. Тому військовозобов’язані діють за принципом “кожен сам за себе”. Сподівань є декілька:
отримати проїзний документ для українських громадян у країнах перебування (за тою аналогією, коли припинили видавати паспорти громадянам Білорусі у Польщі),
переїхати до третіх країн.

Тим часом ЄС надзвичайно обережний у тому, як реагувати на українські новації. Тож очевидно, що зараз депортації військовозобов’язаних не буде. Але вже визначилися два “полюси” реагування: Польща та Німеччина. Утім, офіційної позиції Польщі досі немає. Як і формальних рішень з боку Німеччини.

Read Previous

Google спростив життя користувачам платформи Meet

Read Next

Лукашенко розповів про ядерну зброю у Білорусі

Most Popular