Через новий закон про мобілізацію на ТЦК очікує колапс – ЗМІ

Територіальні центри комплектування не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію.

Це створить додатковий хаос в структурі, пише видання Texty.

Видання припускає, що Верховна Рада, найімовірніше, буде змушена вносити поправки до закону.

“Управлінські рішення, які неможливо виконати, створюють ще більший хаос, ніж їх відсутність”, – йдеться у публікації.

Новий закон передбачає, що всі військовозобов’язані повинні протягом 60 днів уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), електронний кабінет або ТЦК. Наразі існує тільки один механізм подачі даних – через ТЦК, а два інші механізми залишаються суто теоретичними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТЦК працюють в режимі 24/7: у ЗСУ дали пораду військовозобов’язаним

За даними Міністерства оборони, в Україні нині працює 178 ТЦК. Саме їм доведеться обслужити приблизно 7,9 мільйона чоловіків, які лишаються в країні.

За найоптимістичнішим сценарієм, коли ТЦК прийматимуть відвідувачів по 40 годин на тиждень (зараз вони фактично приймають лише по 8 годин на тиждень, зауважують автори), щогодини їм доведеться реєструвати дані 139 військовозобов’язаних.

“У моделюванні ми припускаємо, що людина прийде в ТЦК лише один-єдиний раз, хоча в реальності це так не працюватиме”, – наголошує видання.

Крім того державні установи припиняють роботу на час дії повітряної тривоги. В прифронтових регіонах вона триває по кілька годин на день.

“Також неможливо оцінити, скільки людей прийде після військкоматів на ВЛК, адже більшість із тих, хто не оновлював даних, не проходили й військово-лікарську комісію. Як система працюватиме за мільйонного напливу чоловіків, страшно навіть уявити”, – йдеться у публікації.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила в цілому урядовий законопроєкт про мобілізацію, який Кабінет міністрів подавав наприкінці січня.

Після набуття чинності нового закону про мобілізацію військовозобов’язані українці повинні мати при собі військово-облікові документи. Також військовозобов’язані повинні протягом 60 днів оновити дані в територіальних центрах комплектування.

Read Previous

На фронті загинула журналістка і редакторка Алла Пушкарчук

Read Next

Вербна неділя: як освячувати та зберігати вдома вербу

Most Popular