Українці в Польщі зможуть залишатися з простроченими паспортами. Але будуть труднощі – що пишуть світові ЗМІ

США 26 квітня виділять один із найбільших пакетів допомоги – на $6 млрд, до вже оголошеного 24 квітня на $1 млрд, щоб зрівноважити російські воєнні зусилля. РФ втратить перевагу на полі бою, а просування її армії зупиниться. Москва приманює новобранців грошима і витрачає величезні суми на зброю. А Україні складно мобілізувати нових солдатів. Польща заявляє, що допоможе повернути українських чоловіків. Проте щодо тих, хто приїхав законно це неможливо. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

“США готують пакет допомоги на $6 млрд”, Politico, США

США вносять останні штрихи в один з найбільших пакетів військової допомоги Україні на $6 млрд. Він включатиме ракети для ППО Patriot, снаряди, дрони, зброю для боротьби з БПЛА і ракети класу “повітря-повітря” для винищувачів. Це озброєння виготовлять для України на замовлення Пентагону протягом кількох наступних років.

Міністр оборони Ллойд Остін оголосить про нього під час віртуальної зустрічі понад 50 країн, які входять в ініціативу “Рамштайн”, 26 квітня.

Пакет додається до вже виділеної додаткової допомоги на $1 млрд, оголошеної США 24 квітня. Це сталося у момент, коли російські війська перевершують у зброї та чисельності українські, бо ВПК Росії працює на повну потужність.

Росіяни працюють у три зміни на день 24/7 в оборонній промисловості, витрачаючи 6-7% ВВП на військові потреби, а США 3,2%

“Росіяни працюють у три зміни на день 24/7 в оборонній промисловості, витрачаючи 6-7% ВВП на військові потреби, а ми 3,2%. Після того, як 24 квітня США оголосили пакет на $1 млрд, буквально зразу полетіли літаки зі зброєю для України”, – каже глава відділу закупівель Пентагону Вільям Лаплант.

Снаряди, ракети до ППО, бронетехніка і системи ATACMS на 300 км ось негайна допомога для України, яка намагається зупинити недавнє просування Росії та атаки на українську критичну інфраструктуру.

Минулого місяця адміністрація Джо Байдена таємно послала в Україну ATACMS великої дальності, вперше за два роки війни. Київ уже їх кілька разів використав, щоб завдати глибоких ударів у тилу Росії.

“Коли Україна отримує постачання, вона може бути ефективною”, каже голова Об’єднаного комітету начальників штабів, генерал Чарльз Браун.

Цього тижня Велика Британія оголосила про свій найбільший пакет допомоги Україні, який включає 1600 ракет Storm Shadow. Франція відправила свої ракети SCALP, які мають аналогічний радіус дії.

Чеський чиновник підтвердив, що ініціатива їх уряду об’єднати європейські кошти для закупівлі сотень тисяч снарядів з країн з-поза меж ЄС, приносить результати, і перші боєприпаси 155-мм і 122-мм надійдуть в Україну в червні.

“Перевага Росії скорочується”, The Financial Times, Велика Британія

Хоча Росія може здійснити тактичні прориви на фронті, вона залишається неефективною армією, яка має старе озброєння і погано навчених солдатів. Відтоді, як бліцкриг провалився, Росія хоче розтерзати Україну, віддаючи перевагу кількості над якістю.

За словами старшої наукової співробітниці Фонду Карнегі Дари Масікот, Росія випускає п’ять снарядів на кожен український, а співвідношення на деяких ділянках фронту навіть вище.

Допомога США Україні зупинить просування Росії

“Допомога не перекреслить переваг Росії цього року, але дозволить ЗСУ захищати позиції контрбатарейним вогнем і може уповільнити або зупинити просування Росії”, – каже Масікот.

Завдяки рекордним витратам на оборону в $118,5 млрд цього року, понад 6% від ВВП, російська збройна промисловість збільшила виробництво в кілька разів, а заводи працюють цілодобово.

“Західні санкції ускладнили для Росії доступ до компонентів, необхідних для БПЛА, снарядів, керованих авіабомб і високоточних ракет, що змушує її покладатися на низькотехнологічну зброю, яку легше масово виробляти. Головні російські системи на полі бою залежать від обходу санкцій. Збільшення їх колькості означає, що лідери на всіх рівнях мають мислити креативно”, – каже керівник російського Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов.

Кремль розгорнув більш низькотехнологічну зброю, як от руйнівні плануючі бомби та відремонтовану радянську техніку, водночас розгортаючи війська з використанням мотоциклів і позашляховиків.

Позаяк Росія випускає все більше снарядів, то зношує артилерійські стволи швидше, ніж може виробляти нові, що змушує її використовувати стволи радянських часів.

Допомога США не розв’язує найгострішої проблеми Києва – нездатності мобілізувати величезної кількості людей для протистояння армаді, яку Росія кинула на війну.

Росія набирає 30 тис. солдатів на місяць, збільшивши кількість військ на передовій з 360 тис. рік тому до 470 тис

Верховний командувач об’єднаними силами НАТО в Європі Крістофер Каволі заявив на слуханнях у Сенаті, що Росія набирає 30 тис. солдатів на місяць, збільшивши кількість військ на передовій з 360 тис. рік тому до 470 тис.

Армія РФ пропонує для них фінансові стимули, включаючи зарплату від $2172 на місяць. Це уп’ятеро більше за середню в деяких найбідніших регіонах Росії. А також бонуси – від $3258 до $10860, йдеться у звіті розвідки Естонії.

Сім’ї солдатів отримають щедрі виплати, якщо ті загинуть у бою. 315 000 російських військових були вбиті або поранені під час війни, каже Каволі, що додатково тисне на армію з метою поповнення підрозділів.

Такий меркантильний підхід дозволяє Росії залучати достатньо новобранців з людей, для яких війна є фінансово привабливою, уникаючи мобілізації – крок, що спонукав сотні тисяч росіян втекти з країни восени 2022-го.

Якщо Кремль хоче захопити Харків чи південь України, то їм потрібні будуть дуже великі сили. Мабуть, понад 100 тис. додаткових солдатів і техніка

“Літній наступ вимагатиме від Путіна оголосити ще один раунд мобілізації. Якщо Кремль хоче захопити Харків чи південь України, то їм потрібні будуть дуже великі сили. Мабуть, понад 100 тис. додаткових солдатів і техніка”, – каже Масікот.

“Навіть якби Росія мобілізувала більше людей, їх кількості було б недостатньо, щоб компенсувати брак підготовки. Де ті командири, сержанти і лейтенанти, які б командували мобілізованими?”, – каже Лузін.

“Українці затамували подих. Їх змушують повернутися на батьківщину”, Interia, Польща

Українцям призовного віку припинено видачу паспортів у Польщі, а віце-прем’єр Владислав Косіняк-Камиш каже, що “допоможе” повернути їх на батьківщину.

“Якщо людина перебуває в Польщі легально, закон цього не дозволяє”, каже Ксенія Наранович із Фонду “Поза кордонами”. Але є сценарій, за яким частина українців буде “зобов’язана повернутися”.

За оцінками, з початку війни з України виїхало 650 тис. чоловіків призовного віку.

Інше питання, які наслідки матиме призупинення видачі паспортів. Щоб відповісти, слід вказати, на яких законних підставах громадяни України живуть у Польщі.

Перша група – люди, які користуються тимчасовим захистом, за директивою ЄС Вони, незалежно від того, з якими документами приїхали до Польщі, зможуть залишитися до кінця терміну захисту – зараз це 30 червня 2024 року. Але проєкт змін до “Закону про допомогу громадянам України” передбачає продовження легального перебування до 30 вересня 2025 року.

Друга група – люди, які приїхали в Польщу до початку війни. Їх можна поділити на дві підгрупи. Особи, які перебувають на підставі документів на проживання, тобто дійсних віз чи “Карт перебування”. І ті, кому продовжено документи за “Законом про надання допомоги громадянам України”. Вони мають до 30 червня 2024 року подати заяви на проживання до воєводських управлінь. Єдиний спосіб – документ, що посвідчує особу. Воєводські установи можуть, що передбачено “Законом про іноземців”, приймати протерміновані паспорти. Гірше, якщо взагалі немає паспортів.

У Польщі понад 140 тис. українських чоловіків призовного віку

Наразі українці, які залежать від “Закону про допомогу громадянам України”, перебувають у підвішеному стані. За даними Управління у справах іноземців, станом на 9 квітня, у Польщі було понад 140 тис. українських чоловіків призовного віку, які отримали PESEL (національний ідентифікаційний номер. Gazeta.ua).

Водночас у середу віце-прем’єр Косіняк-Каміш заявив, що “можемо допомогти українській стороні в тому, щоб ті, хто підлягає військовій службі, поїхали в Україну”.

Якщо особа легально в’їхала в Польщу, не порушила законів перебування чи доступу до ринку праці, не вчинила злочинів, то її не можуть депортувати в Україну

“Якщо особа легально в’їхала в Польщу і не порушила законів перебування чи доступу до ринку праці, не вчинила жодних злочинів, то її не можуть депортувати в Україну”, – каже Наранович.

Це не означає, що в українців не буде проблем. Будь-яка адміністративна діяльність без документу, що посвідчує особу, складна. Будуть складнощі з оформленням справ у нотаріуса, веденням банківського рахунку, орендою квартири, працевлаштуванням, підтвердженням законності перебування.

Українці, які можуть претендувати на статус довготермінового резидента та статус громадянина Польщі, будуть робити кроки в цьому напрямку

“Тенденція така, що ті, хто може претендувати на статус довготермінового резидента та статус громадянина Польщі, будуть робити кроки в цьому напрямку. Ті, хто не має шансів отримати ці документи, будуть подавати заяву на міжнародний захист чи залишаться в сірій зоні. Тоді є ризик, що їх зобов’яжуть повернутися, за польськими законами”, – каже Наранович.

Наступне питання чи захоче Польща видворяти українців, які не мають дійсного паспорта, але є важливою частиною ринку праці. Раніше подібна ситуація була з білорусами, які не мали шансів отримати паспорти.

“Польща запровадила польський проїзний документ для іноземців. Він схожий на паспорт. Білоруси без паспорта можуть оформити його у воєводських установах. Зараз видається на рік. Чи це рішення буде доступне для українців – питання до влади, внутрішньої і зовнішньої політики країни. Люди з українським громадянством, які мають статус довготермінового резидента чи постійного мешканця, зараз можуть подавати документи на польський тимчасовий проїзний документ, посилаючись на те, що не можуть отримати документи своєї країни”, каже Наранович.

Є ще одна альтернатива – подача заяв на статус біженця в Польщі.

“Така ситуація з білоруськими дітьми, які народилися в Польщі за останні два роки і не можуть отримати паспорт у консульських установах. Батьки подають заяви про надання дітям статусу біженця, бо через відсутність документів не можуть розпочати легалізацію свого перебування. Підозрюю, так само буде з українськими чоловіками”, каже Наранович.

Read Previous

ГУР спалило ворожий гелікоптер Ка-32 на аеродромі у Москві

Read Next

⚡️ЕКСТРЕНО! Росіяни ПРУТЬ під Очеретиним. ЗСУ відвели танки Abrams | КАРТА бойових дій на 26 квітня

Most Popular