Лазарева субота-2024: що важливо зробити напередодні Вербної неділі

27 квітня православні віряни відзначають Лазареву суботу напередодні Вербної неділі.

У цей день православні згадують чудо воскресіння Христом праведного Лазаря.

Традиції свята

У Лазареву суботу вирушали за гілками верби для Вербної неділі. До цього дня вербні гілочки додому не приносять. Також в цей день готували частування до недільного свята: пекли гречані млинці та пироги з рибою, варили кашу. А в Греції робили ще й спеціальне солодке печиво – “лазарчики”.

Прикмети

Принісши додому вербу, намагалися легенько вдарити нею домашніх. Вважалося, що це укріпить здоров’я на весь рік кожному “побитому”.

Не бажано проводити обряди одруження і відзначати дні народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вербна неділя 2024: коли святкуємо і до яких заборон дня варто прислухатись

Що можна їсти

Хоча Лазарева субота припадає на суворий піст в цей день всі віруючі могли собі дозволити рибну ікру і різні рибні страви, млинці з гречаної крупи, бобові каші, овочеві салати з рослинним маслом, щось солодке з гарбуза і червоне вино.

Допускається трохи алкоголю, але тільки вина або кагору, інші види залишаються під забороною. Але не можна напиватися і наїдатися досхочу.

27 квітня квітня православні віряни відзначають Лазареву суботу. Цей день присвячений останньому чуду, яке Христос здійснив перед розп’яттям. Згідно з Євангелієм, в цей день відзначається Воскресіння Ісусом його друга Лазаря. Лазар чотири дні тяжко хворів і помер. Ісус, почувши цю звістку, прийшов до печери, де був похований його друг. Він прочитав молитву над тілом Лазаря і той чудесним чином воскрес. Після цього Лазар став єпископом і прожив ще 30 років.

Щоб було добре здоров’я, потрібно прочитати молитву і попросити про це Господа, проте не можна просити матеріальні блага – можна розгнівати Спасителя.

Read Previous

Ракетний удар по Україні: Польща двічі за ніч піднімала в небо авіацію

Read Next

⚡️Путін дав ЕКСТРЕНИЙ НАКАЗ до 9 травня! У Криму СПАЛАХНУЛА паніка | СВІТАН & ТИЗЕНГАУЗЕН | Найкраще

Most Popular