Що робити з гілочками верби, яку освячували торік

Що робити з минулорічною освяченою вербою: пояснення свящинника

Сьогодні українці відзначають Вербну неділю. В цей день несуть до церкви вербу для освячення.

Постає питання, що робити з торішніми освяченими гілочками верби. Дехто її спалює, а у когось вона так і лежить роками на іконах, припадаючи пилом, пише konkurent.

Священник і викладач Волинської православної богословської академії Андрій Хромяк дав відповідь, що робити з букетиками котиків, які освячені у попередньому році.

“Якщо ми проживаємо у сільській місцевості, то її можна подрібнити та закопати у землю. Якщо людина живе у місті, то її можна закопати у квітнику, попередньо також подрібнивши чи розламавши на дрібніші частини, – відповів Хромяк

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вербна неділя: що обов’язково треба принести до церкви та яку молитву промовити

Стосовно освячення саме верби, то усе символічно.

“Верба – це фактично аналог пальмового віття, бо тоді, у древні часи, усе це якраз розпускалося. Коли Господь входив у Єрусалим, що зривали? Зелене пальмове віття. Оскільки у нас клімат інший і найперше, що у нас розцвітає, це верба, тому якраз її беруть і ріжуть як символ того, що як Христос пішов на розп’яття і воскрес. І так само ми несемо ці котики в знак того, що наша віра розквітає і сяє”, – пояснив священник.

Святкування Вербної неділі завжди відзначають за сім днів до Великодня, який святкуємо 5 травня. Вербна неділя – одне з найголовніших християнських свят, яке пов’язане зі святкуванням Великодня. В цей день Ісуса Христос увійшов до Єрусалиму.

Атрибутом свята є саме вербові гілочки, які спочатку освячують в храмі, щоб потім ними жартома “побити” рідних та друзів. Молоді дівчата і хлопці брали їх і злегка “били” тих, хто лишився вдома і не ходив на службу. При цьому примовляли: “Не я б’ю – верба б’є, За тиждень Великдень”.

Read Previous

Війська РФ можуть досягти суттєвих тактичних переваг на фронті – ISW

Read Next

У ЗСУ повідомили про бої на основних напрямках фронту

Most Popular