Туреччина хоче обмежити поставки російських енергоносіїв

Туреччина прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв.

Для цього ведуться переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil. Планується підписати багатомільярдну угоду з купівлі скрапленого природного газу, розповів міністр енергетики Туреччини Алпарслан Байрактар в інтерв’ю Financial Times.

За його словами, Анкара отримає до 2,5 млн тонн СПГ на рік у рамках угоди. Комерційні умови угоди все ще обговорюються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині стартували наймасштабніші військові навчання

“Для надійності поставок нам потрібно звідкись брати газ. Це може бути Росія, це може бути Азербайджан, це може бути Іран або інші варіанти”, – зазначив турецький міністр енергетики.

Згідно з розрахунками FT, обговорюваних 2,5 млн тонн СПГ буде достатньо, щоб покрити приблизно 7% споживання природного газу в Туреччині минулого року. Тоді Туреччина імпортувала 5 млн тонн СПГ зі США на “спотовому” ринку.

Росія, безумовно, є найбільшим постачальником природного газу до Туреччини, на частку якого торік припало понад 40% її споживання, що в основному надходило трубопроводами. Наразі Анкара має довгострокові угоди про постачання СПГ з Алжиром та Оманом.

Москва також є найбільшим постачальником нафти в Туреччину і буде володіти й управляти першою в країні атомною електростанцією, яку наразі будують на узбережжі Середземного моря. За словами Байрактара, Росія, поряд із Південною Кореєю, має “серйозний інтерес” до аналогічного ядерного проєкту на Чорному морі.

Туреччина також проводить власну розвідку і видобуток, включно з великим газовим об’єктом у Чорному морі та бурінням нафти на південному сході країни.

Read Previous

Як позбутися скрипу двірників по склу авто: шість дієвих способів

Read Next

В МЗС Польщі оцінили можливість війни з РФ

Most Popular