Папа Римський, російські активи і щоби не розгнівати Сі Цзіньпіна: як Велика сімка готується до саміту

Італія готує саміт “Великої сімки” з акцентом на енергетиці та підтримці України. Тестовим майданчиком є зустріч міністрів G7 з питань енергетики, клімату та навколишнього середовища. Чого чекати від саміту лідерів країн “Великої сімки”, – розбиралася Gazeta.ua.

Туринські заяви

В італійському у Турині зібралися профільні міністри країн “Великої сімки” (Канада, Великобританія, Франція, США, Італія, Японія, Німеччина) щоб обговорити клімат та енергетику. Плани амбітні: обмеження викидів протягом наступних шести років та проривні технології у забезпеченні енергією. Серед технологій – більш стабільна та безпечна ядерна енергетика. До слова, тут особливу увагу приділено Африканському континенту, де використовуються застарілі, але дешеві джерела та технології по видобутку енергоносіїв. Зрештою, до 2050 року G7 планує звести шкідливі викиди нанівець, а до 2035 року – припинити роботу вугільних ТЕС. Проблема полягає у тому, шо відновлювальна енергетика поки що не здатна перекрити нестачу потужностей, тому акцент буде зроблено на підвищення безпечності АЕС. Закриттю вугільних ТЕС протидіє Німеччина, але Італія готова піти на поступки та відтермінувати їхню зупинку.
Справжні пристрасті завирували навколо основного саміту, де зібралися лідери країн-членів G7. Головування у “Великій сімці” перейшло до Італії, яка хоче організувати одну з найрезонансніших зустрічей в історії альянсу. Основні меседжі майбутнього саміту, котрий має відбутися у червні, вже обговорюються. Ключовий – активи РФ та підтримка України.

Гроші ваші, прибутки – наші

Справжній прорив у долі “заморожених” активів країни-агресорки зробили у квітні 2024 року США. Нагадаємо, спеціальним законом президенту США надано повноваження конфісковувати ці кошти. Питання стає ключовим для G7, бо Вашингтон прагне потужнішого ефекту для посилення тиску на РФ, а країни ЄС переймаються порушенням прав приватної власності.
За словами міністерки фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен, прийнятним для G7 на даний час є використання доходів від цих активів. Йдеться про суму близько 35 мільярдів доларів США на рік. Євросоюз припускає, що кінцева сума може бути менша на 2-3 мільярди доларів через специфічні податки. У підсумковому комюніке саміту міністрів закордонних справ Групи семи, який відбувся на Капрі 19 квітня, зазначено, що суверенні активи РФ залишаться у юрисдикціях країн-членів альянсу “замороженими”, доки країна-агресорка “не заплатить за все”. Остаточно рішення по активах міністри фінансів країн-членів G7 планують ухвалять наприкінці травня.

Шанси конфіскації

В Україні очікують більшого. Міністр юстиції Денис Малюська в ефірі “Єдиного телемарафону” заявив, що конфіскація активів була б позитивним сценарієм і він цілком можливий. Нейтральним є оформлення “заморожених” активів РФ як позики із виплатою доходів по ній відразу за кілька років одним траншем. Те, що обговорюють міністри фінансів G7, він назвав “песимістичним сценарієм”.
Агенція Reuters із посиланням на високопоставленого американського чиновника стверджує, що США наполягають саме на конфіскації активів РФ, принаймні, як варіанту для обговорення.

Кадровий розклад саміту

Саміт лідерів країн-членів, котрий ще має відбудеться у середині червня, вже став сенсацією. Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні анонсувала участь Папи Римського Франциска. Предстоятель відвідає саміт уперше за історію існування G7 та долучиться до обговорення проблематики Штучного інтелекту (ШІ). “Це підніме престиж “Великої сімки”, – переконана Мелоні.
Але оглядачі більше зауважили на тому, що у червні на саміті не буде прем’єр-міністра Австралії Ентоні Альбанезе, чий батько, до речі, італієць. Представники цієї країни були на всіх самітах “Великої сімки” з 2019 року. Тим паче, що Мелоні має на меті, судячи з переліку гостей країн, які не входять до G7, розширювати альянс. Зокрема, за рахунок країн Африки та Південної Америки. У сфері уваги Італії, як головуючої в альянсі країни, – Індія. Індійський прем’єр Нарендра Моді запрошений на саміт і вже підтвердив свою участь у ньому. Зголосилися також президент Аргентини Хав’єр Мілей та президент Бразилії Лула да Сільва.

Заспокоїти Китай?

Окрім прем’єра Австралії, не буде представлена і Південна Корея, де відмовилися від представництва, хоча у попередніх самітах охоче брали участь.
Відсутність прем’єра Австралії може бути маневром для того, аби не дратувати Китай. На саміті G7 очікуються президент США Джо Байден та прем’єр Японії Фуміо Кісіда. Разом із представниками Австралії та Індії у кулуарах заходу могла б відбутися зустріч лідерів чотирьох країн для обговорення проблем Індо-Тихоокеанського регіону. А це вже сфера інтересів Китаю. На тлі результатів останніх визитів високопосадовців США до Піднебесної, можливо, вирішено дарма не дратувати “червоного дракона”.
На доказ цієї версії – зустріч Альбанезе із міністрами закордонних справ та оборони Південної Кореї. Австралія відчуває на собі тиск Китаю. Наприклад, останнім часом КНР, яка є найбільшим покупцем австралійського ячменю, скоротила закупівлі на користь ячменю з Росії. Також Австралія є в “коаліції підводних човнів” AUKUS. Тристоронній альянс з безпеки (США, Великобританія, Австралія) створений у вересні 2021 року та спрямований на стримування домінування Китаю у Південно-Китайському морі.
Попри все, Ентоні Альбанезе публічно заявив, що сподівається отримати запрошення на саміт G7.

Позитивні сигнали

Інтриги із запрошеннями свідчать, наскільки важливим є цьогорічний саміт G7. Якщо зіставити дати, буде видно, що майже паралельно відбудеться Швейцарський саміт миру. В Італії, очікується, буде узгоджена фінансова складова мирного процесу. Принаймні, на прес-конференції у Білому домі радник президента США з питань безпеки Джейк Салліван послався на підсумкову заяву міністрів закордонних справ “Великої сімки” на Капрі як на принципове рішення про непорушність “заморожених” активів країни-агресорки. З урахуванням того, що більшість цих коштів – у ЄС, “важливо, щоби ми рухалися спільно.. На сьогодні ми перебуваємо у процесі інтенсивних консультацій з нашими європейськими партнерами”, – наголосив Салліван. Сигнали від нині головуючої у G7 Італії для України позитивні: міністр енергетики країни підтримав європейські санкції щодо російського скрапленого газу, 29 квітня Італія передала нам ракети Storm Shadow.

Read Previous

💥СВИТАН: ПЕРВЫЕ F-16 УЖЕ скоро в Украине! Россияне на пороге НОВОЙ БЕДЫ: отсчет УЖЕ ПОШЕЛ

Read Next

Що відбувається на фронті: повідомили останні новини

Most Popular