Знайшли споруди невідомого призначення

Ритуальні об’єкти епохи неоліту знайшли археологи за допомогою лазерного зондування ґрунту в Ірландії.

Виявили групу з п’яти споруд епохи неоліту. Вчені припускають, що їх могли використовувати як своєрідний шлях для померлих перед їхнім переміщенням у потойбічний світ, пише IFLScience.

Ці споруди належать середині епохи неоліту між 8000 і 2000 роками до нашої ери. Являють вони собою пару довгих вузьких траншей або ровів, розмір яких коливається від 150 до 200 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили велетенський храм кам’яної доби

Такі споруди є рідкістю для Ірландії, а тому археологи були здивовані, коли виявили відразу п’ять. Вчені точно не можуть сказати, яке справжнє призначення цих споруд, але припускають, що вони мали ритуальне значення.

Чотири з п’яти споруд розміщені таким чином, що вони вказують на схід Сонця в день літнього сонцестояння, а одна споруда – на схід Сонця в день осіннього рівнодення. При цьому вони розташовані поруч із великими стародавніми похованнями.

Можливо, під час похорону покійних несли уздовж довгих споруд, перш ніж поховати. Це могло символізувати фізичний дороговказ шляху для мертвих перед тим, як вони потраплять у потойбіччя.

Студенти-археологи Трініті-Сент-Девідського університету в Уельсі розпочали свою першу археологічну практику. Шукали середньовічні артефакти. Натомість знайшли давню кам’яну сокиру.

Read Previous

В ООН підтвердили, що Росія б’є по Україні північнокорейськими ракетами

Read Next

ТЦК: після уточнення даних військовозобов’язані повинні пройти військово-лікарську комісію

Most Popular