Великдень: з ким найкраще провести цей день і чому треба подати милостиню

5 травня віряни згадують день пам’яті святої мучениці Ірини Македонської.

Ірина у хрещенні, а в миру – Пенелопа, жила в I столітті, в Македонії. Її батько був місцевим правителем-язичником Ліцинієм. Але дочка вирішила взяти собі в наставники християнина.

Одного разу у вікно до дівчини залетіли три птахи – голуб із олійною гілкою, орел із вінком і ворон зі змією. Її наставник дав пояснення: голуб – це символ цнотливості та смиренності, гілка оливкової гілки – Божа благодать, орел із вінком – висота духу і перемога над ворогами, ворон – страждання. До Пенелопи птахи залетіли неспроста – їй судилося пізнати все це і стати нареченою Христовою. Тоді Пенелопа попросила хрестити її й назвалася Іриною. Батько її спершу вмовляв доньку схаменутися, але не зміг переконати і велів кинути під копита коней. Вони ж кинулися на правителя і ледь не угробили його. Ірина молитвами зцілила батька, після чого він, його дружина і ще 3 тисячі свідків увірували в Христа.

Новим правителем міста став язичник Седекія – за проповідь він наказав кинути Ірину в рів зі зміями. Дівчина провела там 10 днів і залишилася неушкодженою. Ці чудеса і стійкість Ірини надихали людей, і вони теж приймали християнство. Сама ж дівчина продовжувала проповідувати та зцілювати. Одного разу в Ефесі вона отримала видіння, що незабаром помре, і пішла в печеру в горах, вхід до якої завалили каменем. Коли через 4 дні відкрили печеру, то тіла святої там не виявили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли святкуємо Трійцю: нова дата, традиції та заборони дня

Ікона Божої Матері “Невипивана чаша”, пам’ять якої звершується 5 травня за новим церковним календарем, шанується як чудотворна. Вважається, що вона зцілює людей від пияцтва, наркоманії та інших страшних пристрастей. Ікону радять мати в кожному домі, де є людина, яка страждає від залежностей. Ставити образ заведено праворуч від образу Спасителя, але можна повісити й окремо – наприклад, над ліжком у людини, яка потребує порятунку.

5 травня православні віряни відзначають Світле Христове Воскресіння – Великдень.

Це одне з найбільших православних свят, його дата змінюється щороку, тому однакова як для старого, так і для нового церковного календаря.

Цього дня віряни згадують чудесне воскресіння Ісуса Христа. Великдень символізує перемогу життя над смертю і святості над гріхом – Христос здобув перемогу над смертю і спокутував людські гріхи. До пришестя Спасителя двері до раю людям були зачиненими і всі – грішники і праведні – потрапляли до пекла. Але Ісус на другий день після смерті спустився в пекло і звільнив душі праведників, і для тих, хто увірував, відкрив дорогу на небеса.

Прикмети

ясний і сонячний день видався – до теплого літа і багатого врожаю;

птахів не чути – погода скоро зіпсується;

блискавка в небі – до врожаю капусти.

В день свята потрібно обов’язково накрити багатий стіл – тоді в домі буде благополуччя.

Що можна робити на Великдень

За традицією в день Христового Воскресіння православні віряни йдуть на святкову церковну службу, яка починається ще з вечора. До церкви для освячення несуть паску та крашанки.

Великодні яйця дарують близьким, за народною традицією влаштовують “бій” крашанками – двоє людей стукають крашанками доти, доки шкаралупа одного не розбивається. У цьому теж закладений особливий сенс: яєчна шкаралупа символізує камінь, яким був закритий вхід до печери з тілом Христа, а биття яєць – це руйнування перепони на шляху повернення Христа у світ живих.

Якщо зустрінеш цього дня нужденного, потрібно обов’язково подати милостиню – вважається, що більше добрих справ зробиш на Великдень, то більше хорошого станеться в житті.

Бажання, загадане під дзвін дзвонів на всеношній службі, обов’язково збудеться.

Що не можна робити

На Великдень не слід займатися хатньою роботою – прибирати, прати, чистити що-небудь, робити інші справи по дому.

Не зловживайте алкоголем та не влаштовуйте гучні гуляння.

Не можна лихословити, пліткувати, впадати в зневіру, влаштовувати скандали.

Також у день Великодня краще утриматися від поїздок на кладовища – Великдень прославляє перемогу життя над смертю. Свято найкраще провести в колі рідних і близьких.

У травні на українців чекає найсвітліше свято року – Світле Христове воскресіння.

Якщо новий церковний календар не впливає на дату святкування Великодня 5 травня, то інші церковні свята змінили свої дати у травні. Які свята тепер святкуємо в інші дні, розповість Gazeta.ua.

Read Previous

У ніч на Великдень у Харкові знову лунали вибухи – ворожий дрон влучив у приватний сектор

Read Next

💥СВІТАН жорстко РОЗНІС нову хвалену техніку росіян! Пишатися НЕМАЄ ЧИМ. На ТОС-3 Дракон чекає ПРОВАЛ

Most Popular