Галущенко: запуск ЗАЕС Росією – абсурд

На окупованій росіянами Запорізькій АЕС немає ліцензованого персоналу для запуску її в роботу, а самодіяльність російських фахівців на станції може призвести до ядерного інциденту.

Тому цивілізований світ повинен не допустити реалізації окупантами відповідного сценарію, наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

“Можливий запуск ЗАЕС Російською Федерацією – це абсурд. Ліцензію на експлуатацію станції мають виключно українські фахівці, яких наразі терористи не допускають на ЗАЕС. Навіть якщо уявити, що росіяни зберуть фахівців у РФ і привезуть на станцію, то це буде неліцензований персонал. Запуск ними станції неможливий ні в контексті українського законодавства, ні навіть російського та, звісно, міжнародного права”, – зазначив очільник Міненерго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти запускають дрони над ЗАЕС

Галущенко наголосив на низці суттєвих технічних проблем на окупованому об’єкті, зокрема завершенні термінів використання ядерного палива та відсутності достатніх обсягів води для експлуатації реакторів.

Міністр додав, що спроби окупантів забезпечити потреби станції водою за рахунок розробки свердловин не відповідає жодним стандартам.

“Проблема з постачанням води на станцію постала після знищення росіянами Каховської дамби. Якщо води в охолоджувачах вистачає, щоб шість блоків перебували у неробочому режимі, то для запуску ЗАЕС потрібні зовсім інші обсяги води”, – пояснив він.

Три безпілотники 7 квітня впали на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї. Вони вразили обладнання для спостереження та зв’язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав утримуватися від дій, які суперечать п’яти принципам МАГАТЕ та порушують ядерну безпеку.

Read Previous

Розкішний маєток не можуть продати 60 років: що з ним не так

Read Next

Бронежилет – функціональний захисник для військових та правоохоронних органів

Most Popular